De weg naar herstel: omgaan met een verwaarloosde burn-out

De weg naar herstel: omgaan met een verwaarloosde burn-out

Een burn-out is een uitputtende toestand die zich langzaam kan ontwikkelen als gevolg van langdurige stress en overbelasting. Soms kunnen mensen de tekenen van een burn-out negeren of bagatelliseren, wat kan leiden tot een verwaarloosde situatie. In dit artikel bespreken we wat een verwaarloosde burn-out is, hoe je het herkent en welke stappen je kunt nemen om alsnog aan je herstel te werken.


Wat is een verwaarloosde burn-out?

Een verwaarloosde burn-out treedt op wanneer iemand de symptomen van een burn-out negeert, minimaliseert of probeert te onderdrukken. Dit kan gebeuren om diverse redenen, zoals het gevoel van verplichting tegenover werk of gezin, de angst om zwakte te tonen, of simpelweg het onderschatten van de ernst van de situatie. Hierdoor kan de burn-out zich verder ontwikkelen en ernstiger worden.


Ben je er nog niet uit of er bij jou sprake is van overspannen of burn-out, of wil je eerst alles over burn-out weten? Dan verwijs ik je graag naar deze artikelen. Ook kun je de onderstaande aflevering van de Innerlijk Leven Podcast beluisteren:


Burn-out bij ondernemers

Ondernemers zijn net mensen en bovendien hebben ze vaak te maken met een hoge mate van verantwoordelijkheid, lange werkuren, financiële druk en het jongleren met verschillende aspecten van hun bedrijf.


Veel van 'onze' ondernemers hebben last van hetzelfde kwaaltje: dat ze heel moeilijk uit kunnen staan. Dit hoeft niet schadelijk te zijn, maar kan wel tot chronische stress of vermoeidheid leiden. Is er ook nog eens sprake van persoonlijke emotionele thema's die onder water zitten te broeien? Dan heb je een geweldig recept om overspannen te raken of tegen een burn-out aan te lopen.


Tekenen van een verwaarloosde burn-out

De symptomen die thuishoren bij een verwaarloosde burn-out zijn niet wezenlijk anders dan de klachten die we allemaal kennen van overspannenheid en burn-out. Het belangrijkste onderscheid is dat de verstoring van het evenwicht al wat langer duurt.


Aanhoudende uitputting

Je voelt je voortdurend uitgeput, zelfs na een goede nachtrust.


Emotionele afstand

Het doet je allemaal niet zoveel. Je voelt je losgekoppeld van je emoties en ervaart een gevoel van leegte.


Verminderde prestaties

Je merkt dat je prestaties op het werk of in andere aspecten van je leven achteruitgaan.


Fysieke klachten

Je ervaart lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en spierspanning. Later blijkt vaak dat deze klachten zogenaamde somatoforme klachten zijn: ze uiten zich in het lijf, maar de herkomst is vaak psychisch.


Toenemende irritatie

Het emmertje zit vol en daarom ben je snel geagiteerd in je reacties. Kleinigheden kunnen je snel irriteren en je hebt moeite om met stress om te gaan.


Stappen naar herstel


Erkenning

Het eerste en belangrijkste is erkennen dat je een burn-out ervaart (en dat je dat een beetje hebt verwaarloosd..). Sta jezelf toe om de realiteit onder ogen te zien, zonder zelfverwijt.


Zoek hulp

Logisch beleid hier: praat met een professional, zoals een psycholoog of counselor, om te begrijpen wat er aan de hand is en welke stappen je kunt nemen voor herstel.
Is het totaalplaatje nog wat diffuus voor je? Begin dan altijd bij de huisarts. Deze is als geen ander in staat je totale gezondheidssituatie te beoordelen.


Zelfzorg

Prioriteer je eigen welzijn. Neem voldoende rust, eet gezond, beweeg en engageer je in activiteiten die je vreugde brengen.


Stel grenzen

Leer om nee te zeggen en grenzen te stellen in je werk en persoonlijke leven. Je gezondheid moet altijd voorop staan. Deze fase is als het goed is al begeleid door een coach of therapeut. Je zult dan intussen ook wel inzicht krijgen in de factoren die eraan hebben bijgedragen dat het überhaupt zo ver heeft kunnen komen.


Mindfulness en ontspanning

Beoefen mindfulness en ontspanningstechnieken om je te helpen omgaan met stress en je emotionele welzijn te verbeteren. Mindfulness klinkt misschien als een soort Haarlemmerolie, maar bewust leven draagt over het algemeen goed bij aan het hervinden van de relatie met jezelf en je lichaam.


Langzaam terugkeren

Is er eenmaal sprake van herstel? Ga dan niet te snel! Je weet dat je reeds eerder een verwaarloosde burn-out hebt ontwikkeld en je wilt als het ware niet nog een keer je herstel verwaarlozen. Ook hierin geldt dat je ongetwijfeld wordt bijgestaan door een bedrijfsarts, coach of psycholoog.

Conclusie

Een verwaarloosde burn-out is een serieuze situatie, maar er is geen enkele reden om pessimistisch te zijn over de herstelmogelijkheden. Het erkennen van de situatie en het nemen van actie zijn essentieel. Luister naar je lichaam, zoek professionele hulp en neem de tijd om aan je welzijn te werken.


Zorg vooral dat je inzicht krijgt in hoe het zo ver heeft kunnen komen, of er sprake is van specifieke psychologische patronen en gedragspatronen die veranderd moeten worden en of er onverwerkt oud zeer onder de oppervlakte zit.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een vrijblijvend strategiegesprek.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze visie op leiderschap, trauma, en persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers, directeuren en bestuurders.