Hoe kun je het beste omgaan met een verwaarloosde burn-out?

Hoe kun je het beste omgaan met een verwaarloosde burn-out?

Hoe je het ook noemt: burn-out, opgebrand, afgefikt.. De toestand van burn-out komt meestal niet uit de lucht vallen.


Spreken we van burn-out?


Dan hebben we het over een uitputtingstoestand die zich langzaamaan kan ontwikkelen als gevolg van langdurige spanningen, overbelasting, disbalans en onderliggende inwendige conflicten.


Maar wat als je zelfs met die klachten nog maanden blijft doorlopen?


Soms kunnen mensen de tekenen van een burn-out negeren of bagatelliseren, wat kan leiden tot een verwaarloosde situatie.


Roofbouw op jezelf plegen.


In dit artikel bespreken we wat een verwaarloosde burn-out is, en wat je kunt doen om alsnog het beste voor jezelf en je herstel te kiezen.


Wat is een verwaarloosde burn-out?

Een verwaarloosde burn-out treedt op wanneer iemand de symptomen van een burn-out negeert, minimaliseert of probeert te onderdrukken.


Dit kan gebeuren om diverse redenen, zoals het gevoel van verplichting tegenover werk of gezin, de angst om zwakte te tonen, of simpelweg het onderschatten van de ernst van de situatie. Hierdoor kan de burn-out zich verder ontwikkelen en ernstiger worden.


Check: ben ik overspannen of opgebrand?

Ben je er nog niet uit of er bij jou sprake is van overspannen of burn-out, of wil je eerst alles over burn-out weten? Dan verwijs ik je graag naar deze artikelen.


Ook kun je de onderstaande aflevering van de Innerlijk Leven Podcast beluisteren:


Tekenen van een verwaarloosde burn-out

De symptomen die thuishoren bij een verwaarloosde burn-out zijn niet wezenlijk anders dan de klachten die we allemaal kennen van overspannenheid en burn-out.


Het belangrijkste onderscheid is dat de verstoring van het evenwicht al wat langer duurt en dat er kennelijk een psychologische factor is die maakt dat jij je eigen herstel saboteert.


Zo'n psychologische factor is vanzelfsprekend belangrijk omdat je die hoe dan ook moet aanpakken alvorens er sprake kan zijn van een goed herstelklimaat.


Veelvoorkomende burn-out symptomen

Burn-out geeft vaak een enorme reeks klachten en symptomen, waardoor praktisch elk internet-lijstje wel iets van herkenning oplevert.


Ik zou de volgende basiskenmerken noemen:


1. Aanhoudende uitputting

Je voelt je voortdurend uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. Met andere woorden: de batterij laadt niet meer echt op.


2. Emotioneel teveel of te weinig

De één stroomt over van emoties, de ander voelt zich totaal losgekoppeld van het gevoelsleven of ervaart leegte en distantie. Bottom line: de normale gevoelsspiegel is zoek.


3. Verminderde prestaties

Er komt niet uit wat erin zit, omdat het natuurlijke ecosysteem totaal niet floreert: blokkades, lekkages en lapmiddelen kosten bakken energie.


4. Fysieke klachten

Lichamelijke symptomen komen veel voor, zeker wanneer je al langere tijd weigert om naar je lichaam te luisteren. Denk aan lage rugklachten, spierspanningen, hoofdpijn en duizeligheid. Later blijkt vaak dat deze klachten zogenaamde somatoforme klachten zijn: ze uiten zich in het lijf, maar de herkomst zit 'tussen de oren'.


5. Kort lontje en lange tenen

De emmer stroomt over en daarom zijn je reacties niet proportioneel: kleinigheden kunnen je snel irriteren, je reacties zijn heftiger dan normaal en je bent kinderlijk eenvoudig te kwetsen of te triggeren.


Meestal is er meer aan de hand dan simpel 'burnout'

In de praktijk is er vaak iets anders aan de hand dan simpelweg overspannen of burn-out.


Natuurlijk, we noemen het wel zo, want we liegen er niets mee en iedereen begrijpt wat je bedoelt.


Maar de coachings- of therapiepraktijk leert iets anders: zeker wanneer er een verwaarloosde burnout is, spelen er onder water andere zaken waar je in het vuur van de strijd niet meteen 1-2-3 aan denkt. Denk bijvoorbeeld aan:


1. Emotionele verwaarlozing (volksziekte nummer 1!)

2. Ongeheelde traumasporen en emotionele ballast

  1. Verborgen persoonlijkheidsproblematiek
  2. Ongelukkigheid in huwelijk of gezin


    Pak je deze zaken niet aan, is de kans levensgroot dat er instandhoudende factoren voor de burn-out blijven. Je kunt dan niet makkelijk herstellen. En dat is wel logisch: het lichaam spiegelt ons dan gewoon op de meest eerlijke manier dat we nog iets anders te doen hebben.


    Soms is dit besef al helpend, omdat in een burn-out je lichaam wel je vijand lijkt te zijn geworden (maar het is eigenlijk je beste vriend).





    Waar komt die roofbouw vandaan?

    Wil je een simpele samenvatting? Dan zou ik zeggen dat verwaarlozing van je burn-out te maken heeft met problemen met zelfliefde:


  3. Nodeloos hard zijn voor jezelf
  4. Niet goed kunnen voelen hoe het in je lijf is
  5. Het niet waard zijn om je grenzen te respecteren
  6. In eeuwig conflict met je slechtste kanten
  7. Gedreven worden door schaamte en dwangmatigheid


    En ga zo nog maar even door.


    Een al te strenge performance-mindset lijkt een uitkomst, maar bevestigt in het slechtste geval de liefdeloosheid alleen maar en maakt dat we in vicieuze cirkels terechtkomen:


    Het wordt steeds dwangmatiger.
    De flow raakt permanent zoek.
    We verliezen onszelf.
    Het hele leven is een gevecht.


    Specifiek: burn-out bij ondernemers

    Als je op onze website terecht bent gekomen, kan het je haast niet ontgaan zijn dat wij veel werken met ondernemers.


    Nu zijn ondernemers ook net mensen, maar zoals ik onder meer in mijn boek uitgebreid heb beschreven is er bij veel ondernemers wel sprake van een behoorlijk herkenbaar psychologisch profiel.


    Wat eruit springt?


    Moeilijk UIT kunnen staan. Anders gezegd: ze staan altijd AAN.


    Dit hoeft niet schadelijk te zijn, maar kan wel tot chronische stress of vermoeidheid leiden. Is er ook nog eens sprake van persoonlijke emotionele thema's die onder water zitten te broeien? Dan heb je een geweldig recept om overspannen te raken of tegen een burn-out aan te lopen.