Wat is RTT therapie en hoe kan het helpen?

Wat is RTT therapie en hoe kan het helpen?

RTT refereert niet aan de gelijknamige houthandel of transportbedrijf maar staat voor Rapid Transformational Therapy (RTT). RTT-therapie is een hybride therapiemethode die elementen van hypnotherapie, NLP en cognitieve gedragstherapie met elkaar combineert. In dit achtergrondartikel ontdek je wat het is, hoe het werkt en welke meerwaarde het voor je kan hebben.




Over Rapid Transformational Therapy (RTT)

Natuurlijk is 'RTT-therapie' net zo fout als 'BSN-nummer'. De 'N' staat al voor 'nummer', en de tweede 'T' staat al voor 'Therapy'. In een wereld vol therapieën met afkortingen (EMDR, CGT, ACT, etc.) is het echter wel logisch dat het zo genoemd wordt. Ik wil je met dit achtergrondartikel graag een goede introductie geven tot 'RTT-therapie' met daarbij ook mijn persoonlijke visie en ervaringen. Ik ben een open-minded psycholoog met één been in het wetenschappelijke werkveld en mijn andere been in de vrije markt voor coaching, persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Ik zal proberen deze verschillende perspectieven ook in dit artikel terug te laten komen.


En wat kan een betere introductie tot RTT zijn dan de header van Marissa Peer’s eigen website?


"Imagine a therapy method that combines the most effective techniques from NLP, CBT, hypnotherapy, and psychotherapy, with the potential to powerfully transform lives. That dream is a reality and it’s called Rapid Transformational Therapy®."


Het zal je vast opvallen dat zelfs deze header-tekst al doorspekt is met taalgebruik dat zo uit een hypnose-sessie kan zijn weggelopen. En dat is feitelijk ook zo: Rapid Transformational Therapy (RTT) is een vrije nieuwe, hybride therapiemethode die ontwikkeld werd door de bekende hypnotherapeute Marisa Peer. RTT combineert principes van hypnotherapie, NLP, psychotherapie en cognitieve gedragstherapie en is speciaal ontworpen voor snel resultaat bij mentale, emotionele en fysieke pijn of patronen. Marisa Peer beschrijft dat ze niet gelooft in de langdurige therapie trajecten. Daarom heeft ze techniek ontwikkeld die claimt in slechts één sessie transformatieve resultaten te behalen.



Over Marisa Peer

Marisa Peer is een beroemde Britse spreker, celebrity-therapeut en bestsellerauteur. Op basis van een langdurige carrière ontwikkelde zij haar eigen methode, Rapid Transformational Therapy. Marisa Peer is meermaals uitgeroepen tot Beste Britse Therapeut en is opgenomen in Tatler’s Guide to Britain’s 250 Best Doctors. Van haar hand verschenen verschillende boeken, waaronder ‘I am enough’, ‘Tell yourself a better lie’ en ‘You can be Thin’. RTT heeft erkenning gekregen van onder meer de National Council of Psychotherapists, de American Board of Hypnotherapy, de International Council of Psychotherapists en de International Association of Counselors and Therapists.


Zelf zegt Marisa Peer over haar methode:

“Rapid Transformational Therapy (RTT) helps you take control of your mind which in turn influences your body and behaviour. By rewiring the neural pathways of the brain, RTT replaces our outdated belief systems and negative patterns of behaviour. New positive beliefs are formed and the healing process begins.”


Eerste indrukken van RTT-therapie

1. Meer marketing dan onderzoek

De eerste voorzichtige conclusie die je wat mij betreft moet trekken is dat de informatie over RTT vooral wordt gegeven door Marisa Peer zelf en de therapeuten die het aanbieden. Dat zijn dus per definitie mensen die enthousiast zijn over de methode en er ook een brood mee verdienen. Ik bedoel dat niet wantrouwend maar wel nuancerend: er is namelijk geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en werking van RTT en er is dus betrekkelijk weinig onafhankelijke informatie voorhanden.


Natuurlijk zijn de elementen van hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie en psychotherapeutische interventies die erin zitten wel degelijk mainstream en dus ook wetenschappelijk onderzocht. Daarom zou ik niet al te moeilijk doen over de afwezigheid van wetenschappelijk onderzoek naar RTT, het is immers een nieuwe en pionierende methode en het lijkt ook niet de grootste prioriteit van de trainers en de therapeuten. Zij opereren grotendeels in de zelfstandige vrije markt en zitten er helemaal niet op te wachten om in de structuur van de zorgverzekeringswet te worden opgenomen. Het mensbeeld en het beeld van therapie is daarvoor ook simpelweg de contrasterend. Omwille van de evenwichtigheid en de claims die therapeuten soms maken, lijkt het me echter wel goed om te benadrukken dat dit grotendeels of zelfs geheel subjectief van aard is.


Een wetenschappelijk artikel over Rapid Transformational Therapy (Raveendran et al., 2021) kun je HIER vinden.

https://www.bemsreports.org/index.php/bems/article/view/113/157


2. Hoge verwachtingen

Eén van de bekendste Nederlandse RTT-therapeuten, Sandra de Gelder, meldt op haar website:


‘Eén sessie levert uitzonderlijke resultaten op en bevrijdt je van ongewenste gewoonten, fysieke, emotionele of psychologische problemen en beperkende overtuigingen die diep geworteld zijn in je onderbewustzijn. Het ondersteunt persoonlijke ontwikkeling en het vermogen om doelen te bereiken.’


Van een verslaving, depressie of angststoornis afkomen in één enkele sessie. Of hooguit twee, of drie. Kan dat wel? Tja, je kunt je ook afvragen: waarom zou het niet kunnen? Maken we therapie met z'n allen niet veel te ingewikkeld door eindeloos te graven en week-in-week-uit te blijven praten? Met andere woorden: houden we mensen niet gevangen in suboptimale resultaten? Een kennismaking met RTT geeft je op zijn minst dat vermoeden: het kan sneller, krachtiger, positiever en ook nog met blijvend resultaat. Als therapeut met een goed ontwikkelde bullshit-radar vond ik het bij eerste kennismaking op zijn minst prikkelend en het verkennen waard.


3. Een simpele rationale

De rationale of verklarende gedachte achter Rapid Transformational Therapy is vrij simpel: de oorzaak van problemen en blokkades zit altijd in het onderbewuste, en is gebaseerd op gedateerde systemen, patronen en overtuigingen. Het roept dus op tot een stukje herprogrammering en doet dat middels een hypnotische inductie en een reeks aan therapeutische technieken die daarop volgen.


De manier waarop Marisa Peer deze onderliggende patronen verklaart en ordent, vind ik ijzersterk. De meeste problemen in je leven ontstaan in haar visie door de betekenis die je als jong kind hebt gegeven aan gebeurtenissen in je leven. Deze betekenisgeving vat zij vervolgens samen in 3 essentiële overtuigingen, waar het in de praktijk vaak op neer blijkt te komen:


– “Ik ben niet goed zoals ik ben” (het fameuze ‘I am enough’, waarnaar ook haar bedrijf genoemd is)
– “Dat is niet beschikbaar voor mij” (of: ‘ik kan het niet krijgen’)
– “Ik ben anders dan anderen en hoor er niet bij” (of: ‘I am different, and I cannot connect’)


4. Erkenning van wat onvoldoende werkt

Uitgangspunt in RTT is dat deze belemmerende overtuigingen onbewust (automatisch) je gedrag en ervaringen aansturen. Daar kun je met je bewuste brein dus niet bij, wat meteen een verklaring geeft waarom veel klachten en problemen maar doormodderen in traditionele gesprekstherapie en gedragstherapie. Mijn ervaring is dat er hele volksstammen zijn die hierin herkenning vinden: ze lopen vast met zichzelf en kunnen met wilskracht en ratio hierin onvoldoende verandering brengen. De gang naar een diepere en minder bewuste laag is dus voor velen legitiem en wenselijk. De erkenning dat je urenlang kunt praten zonder bij de kern te komen, is in coaching en therapie ook een bekend gegeven. Het gebruik van hypnose met specifieke regressie- en functie-analysetechnieken in RTT is daarom bijzonder aansprekend voor mensen die worstelen met dergelijke blokkades.


5. Herkenbare positionering

Kijk je even naar de presentatie van Marisa Peer en RTT kom je geen geitenwollen sokken tegen. Alles aan RTT ademt high-end, classy en marketing. No offense, by the way. Met een populair YouTube kanaal rondom thema’s als Money Mindset, Personal Transformation en Habits of Successful People, een fashionable strooien hoed en zichtbare presence op Mindvalley (‘Step into Your Greatness - the world’s most powerful life transformation platform’) zit RTT duidelijk niet in het ggz-wereldje. Again, no offense. De Yes-you-can-mindset is overal aanwezig, en dat heeft een zekere bekrachtigende uitwerking.


De traditioneel geschoolde psychologen en psychotherapeuten onder ons zullen ongetwijfeld fronsen. Niet alleen geeft Marisa in haar materialen graag wat af op het wetenschappelijk-psychologische therapiewereldje (‘houdt mensen klein’, ‘ze verdienen geld door week in week uit mensen in hun spreekkamer te hebben’), ook zet ze de deur open voor iedereen die maar met RTT wil werken. Rechtstreeks van de RTT-website: ‘No Prior Therapy Training Required - You Just Need Passion and a World-Renowned Teacher.’ De marketing richt zich ook nadrukkelijk op mensen die zelf willen coachen, met flexibele uren, een goed inkomen (want voor een supertherapie kun je goeie tarieven vragen) en een uitstekende werk-privé balans. En wie wil dat nou niet?


Again, no offense. Er is markt voor, en ik sta volledig open voor de realiteit dat een vanuit wetenschappelijk oogpunt nauwelijks geschoolde coach of therapeut hypothetisch best verder kan komen dan iemand die tien of elf jaar therapeutisch onderricht heeft genoten. Ik moet in dat verband nogal eens aan Louis van Gaal denken: ‘Ervaring zegt mij niks. Je kan het ook vijfentwintig jaar verkeerd doen.’


Dat er ook een keerzijde is en dat je mogelijk een coach of therapeut treft die niets anders doet dan RTT en qua vlieguren relatief weinig ervaring heeft in het therapeutisch of coachend werken met mensen, is denk ik een logisch gegeven. Al moet gezegd dat Marisa Peer heel veel kennis en begeleiding biedt in haar grotendeels online cursus-aanbod en dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om de RTT-opleiding weg te zetten als oppervlakkig. Sterker nog: de opleiding vond ik uitstekend ontwikkeld, eigenlijk net zo effectief als de methode RTT zelf: cut the crap, en hou de meest effectieve essentials over.


De claim daarbij is dat RTT volledig gebaseerd is op neurowetenschap en veel erkenning krijgt van medische professionals (‘Many doctors tell me… what you do is practical neuroscience!’). Zo’n erkenning gun ik de RTT-collega’s van harte, maar heb dat in de Nederlandse wereld nog nooit gezien of gemerkt. Tegelijkertijd denk ik op basis van zelf zien dat Marisa Peer een verbazingwekkend goede therapeute is, en kan ik mij voorstellen dat in de loop van haar carrière zulke uitspraken zeker gedaan kunnen zijn. Nogmaals, for now: subjectief, persoonlijke ervaringen, maar nog geen keiharde wetenschap.




Bij welke klachten en problemen kan RTT worden gebruikt?

Als we dit lijstje gaan maken gaan we dus uit van de indicaties en claims die Marisa Peer als uitvinder zelf maakt, en de collectieve ervaringen van de wereldwijde groep RTT-therapeuten. Het is niet zoals bij cognitieve gedragstherapie (CGT) dat we kunnen zeggen: ‘research shows..’ Dat 70% van de cliënten met een paniekstoornis… Etcetera.


Prima. Genoeg voorzichtigheid. Rapid Transformational Therapy heeft een zeer brede range aan toepassingsmogelijkheden als het gaat om verschillende mentale, emotionele en zelfs fysieke problemen en klachten. Aandoeningen zoals depressie, angst, fobieën, stressbeheersing, traumaverwerking, verslavend gedrag en meer kunnen worden aangepakt met RTT-technieken. De technieken worden gebruikt om duidelijkheid te krijgen over huidige patronen en onderliggende overtuigingen die mogelijk bijdragen aan het probleem, zodat ze een betekenisvolle verandering kunnen creëren.


Hoe werkt Rapid Transformational Therapy?

Opnieuw de disclaimer: er is geen wetenschappelijk onderzoek naar de werkingsmechanismen. Omdat RTT een hybride therapievorm is, kun je hier wat mij betreft echter wel met wat mildheid en openheid naar kijken. De subtechnieken in RTT die afkomstig zijn uit cognitieve gedragstherapie of psychotherapeutische benaderingswijzen zijn min of meer wetenschappelijk geaccepteerd en dus niet per se nieuw. Hooguit zou je kunnen zeggen dat één enkele subtechniek uit een therapiemethode zelden of nooit ‘los’ wordt onderzocht. Het gebruik van hypnotische inducties, regressies en de diverse cognitieve en psychotherapeutische technieken is op zichzelf hartstikke geaccepteerd en onderzocht. Wat mij betreft is het RTT-model vooral erg effectief en gestroomlijnd.


Het werkingsmechanisme dat Marisa Peer zelf voorstelt is gebaseerd op het onderbewuste en toch ook de rol van inzicht en begrip. Zelf zegt ze daarover: “Ik ben er heilig van overtuigd dat je niet kunt oplossen wat je niet begrijpt, en RTT® werkt door eerst te begrijpen hoe je aan je problemen bent gekomen om je er vervolgens voorgoed van te bevrijden door de rol, de functie en het doel van je probleem te kunnen doorgronden."


Hoe werkt een RTT-sessie?

De effectieve bestanddelen van Rapid Transformational Therapy zal ik in het kort uitleggen. Daarmee wordt als het goed is ook wat duidelijker hoe RTT precies werkt.


Om te beginnen worden de meeste RTT-sessies ongeveer op dezelfde manier uitgevoerd. Oneerbiedig gezegd: een protocollaire kookboek-aanpak. Vaak is er vooraf een oriënterende videocall of telefonisch intake, om de therapie-indicatie goed door te nemen, de hulpvraag vast te stellen en uitleg te geven over de procedure.


Tijdens de sessie helpt de therapeut de cliënt om diep ontspannen te worden, met behulp van een combinatie van hypnotische inductietechnieken, visualisaties en geleide meditatie (in RTT-termen: Induction, Deepening Techniques). Eenmaal in deze meer ontvankelijke staat kunnen therapeut en cliënt gemakkelijker toegang krijgen tot de onderbewuste laag en de blokkades en patronen identificeren die ten grondslag liggen aan het probleem in kwestie. Na dit zogenaamde Detective Work wordt er chocola gemaakt van wat er boven water is gekomen, en hoe het opgegraven materiaal zich verhoudt tot het probleem of issue vandaag de dag (de zogenaamde Daisy Chaining en Left Hand/Right Hand ).


Meer warm en therapeutisch werk voor de emotioneel pijnlijke dingen die je in een sessie tegenkomt kunnen rekenen op het innerlijk doorvoelen en doorwerken van wat er is, zodat het gemakkelijker opgelost en getransformeerd kan worden (Child in the Room, Dialogue with the Hurter, Becoming the Loving Parent, Upgrading the Child - ik zei het toch; aan sexy termen geen gebrek). De transitie naar positieve veranderingen richting de gewenste doelen en levenswaarden is een nieuwe fase in de sessie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Reframe en Transition, soms voorafgegaan door de exacte analyse van waar een probleem of patroon vandaan komt en of het onderbewuste er klaar voor is om daarvan afscheid te nemen (RFPI - Role Function Purpose Intention). Het stevig bevestigen of ‘inprogrammeren’ gebeurt deels reeds in de sessie, en wordt vervolgens nog 21 dagen lang bestendigd door een persoonlijke zelfhypnose-audio dagelijks te beluisteren, waarin de nieuwe overtuigingen als het ware dagelijks worden ingepeperd. Voor lichamelijke klachten en aandoeningen kan gebruik gemaakt worden van subtechnieken als de Healing Vortex en Command Cell Therapy - een reeks van min of meer losse modules die naar keuze door de therapeut kunnen worden toegevoegd of weggelaten.

Hoe verschilt RTT van andere therapievormen?

In algemene zin sprekend is RTT vooral gericht op een snelle interventie, die zonder al te veel omwegen de oorsprong van een probleem of blokkade wenst aan te pakken. De eerste gedachte daarachter is dat problemen wortelen in het onderbewuste, en dat dit onderbewuste dus altijd over de antwoorden beschikt. Deze gedachte is in het veld van hypnotherapie niet nieuw, maar valt vanzelfsprekend te bediscussiëren. RTT-therapeuten gebruiken hypnose om toegang te krijgen tot dit onderbewustzijn, waardoor er vaak in korte tijd meer boven water komt dan in gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie. Het 'inner child work' in RTT vertoont veel overeenkomsten met psychotherapeutische modellen en technieken. De teneur is echter in belangrijke mate: de angel vinden, begrijpen en herprogrammeren.


Samengevat is RTT-therapie nuttig om:

  • inzicht te krijgen in waarom een probleem bestaat;
  • de oorsprong te vinden van specifieke overtuigingen en patronen die tot het huidige probleem hebben geleid;
  • het probleem zoals het voorligt te transformeren door meer positieve kernovertuigingen in te programmeren.


    Mijn ervaringen met RTT-therapie

    Ik heb persoonlijk een handjevol RTT-sessies ondergaan en RTT meer dan honderd keer gebruikt bij mijn klanten. Persoonlijk houd ik niet van zo’n quick fix; daarom gebruikte ik het altijd als onderdeel van een groter plan. Dat wil niet zeggen dat het niet kán, ik vind het simpelweg niet het leukste om te doen omdat ik graag relaties met klanten opbouw.


    Ik kan bevestigen dat RTT goede of zelfs geweldige resultaten kan opleveren in aanmerkelijk minder tijd dan voor veel traditionele vormen van gesprekstherapie geldt. Met name bij dieper verankerde emotionele problemen zie ik aanzienlijke meerwaarde. Ik realiseer mij dus goed dat de gemiddelde kliniek voor persoonlijkheidsstoornissen of eetstoornissen niet snel naar RTT zal gaan grijpen vanwege de grote nadruk op zorgvuldig onderzochte methodieken, maar het zou wel ongelofelijk interessant zijn om dergelijke ervaringen te zien en onderzoeken. Diezelfde GGZ-cliënten komen nu in het particuliere circuit met RTT in aanraking (want echt niet elke eetstoornis zit in een kliniek..) en daarvan bouwen we geen stelselmatig beeld van de effectiviteit op.


    Samengevat zijn er wat kanttekeningen te plaatsen. Ondanks de grote claims is RTT niet evidence-based (ondanks de claims van 'proven method' en 'practical neuroscience'). Verder staat de kerngedachte van RTT op gespannen voet met het idee dat een therapeutische werkrelatie belangrijk is voor betekenisvolle veranderingen. Tenslotte heb ik vanuit het oogpunt van betrouwbaarheid weinig affiniteit met marketingpraatjes ('praattherapie werkt niet, RTT is het beste wat er is') en evenmin met de hoge verwachtingen en bijkomende druk van een oplossing in één sessie (bovendien totaal onnodig: zelfs al zouden twee of drie sessies nodig zijn, geeft RTT al zwaar bovengemiddelde resultaten).


    Binnen de jaartrajecten die wij aanbieden gebruik ik RTT zelf graag voor wat ik noem precisie-operaties, waarbij mensen rechtstreeks inzicht of verandering zoeken bij emotionele patronen en gedragspatronen die ze zelf niet goed begrijpen.


    Heb je interesse in een hoe dan ook snelle, directe aanpak bij een specifiek vraagstuk, zou ik RTT zeker de overweging waard vinden. Het is naar mijn persoonlijke ervaring en verwachting minstens even effectief als 5 tot 10 reguliere praatsessies waarin je geleidelijk tot inzicht en verandering komt. Bij ons kun je alleen terecht voor grotere en bredere oplossingen dan 1 enkele sessie, dus eigenlijk is dat niet ‘des RTT’s’. Ben je wel op zoek naar een snelle interventie zonder langduriger groei en begeleiding, kun je via www.rtt.com zoeken naar een RTT-coach of een RTT-therapeut.


    Over de auteur

    Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
    De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


    Heb je interesse om met ons te werken?

    Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.


    Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

    Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze visie op trauma, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling - specifiek toegespitst op de doelgroep van leiders en ondernemers.