Hoe kun je emotionele blokkades in het middenrif oplossen?

Hoe kun je emotionele blokkades in het middenrif oplossen?

Ervaar jij spanningen of blokkades in je middenrif, en heb je het vermoeden dat dit een emotionele grondslag heeft?


Het menselijk lichaam is een prachtig geheel waarin emoties en fysieke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. Vanuit een zogenaamde holistische kijk stellen we dat je het fysieke en het psychische aspect wel kunt onderscheiden, maar niet kunt scheiden.


In dit artikel zoomen we in op de relatie tussen emotionele zaken en de fysieke gewaarwording daarvan in je middenrif.Wat zijn emotionele blokkades?

Leren wij kinderen over emoties praten? Dan gaat het vaak met smiley's en met simpele woorden:

  • bang
  • boos
  • blij
  • verdrietig


Ook in veel psychologische behandelingen worden deze zogenaamde basisemoties gebruikt.


Intussen vergeten we misschien echter wel een beetje dat emotie ook energie is en dat emotionele blokkades dus ook iets te maken hebben met geblokkeerde energie of 'iets dat niet doorstroomt'.


Hoe emoties zich kunnen ophopen in het middenrif

Het middenrif heet niet voor niets 'midden-rif': qua locatie in het lichaam als geheel is het een gebied dat een brugfunctie heeft tussen de bovenste en de onderste helft van ons lijf.


Het middenrif is dus een druk verkeersknooppunt, en een knooppunt moet niet in de knoop zitten maar een goede doorstroom van verkeer mogelijk maken.


En of het nu letterlijk om onze spijsvertering gaat of om onze emotionele spijsvertering: het middenrif is in veel gevallen de plek waar filevorming merkbaar en voelbaar is.

Gevolgen van opgebouwde emotionele blokkades in je middenrif

Het vraagt weinig fantasie om te bedenken dat je na een grote ruzie met je partner of een zwaar frustrerende teamvergadering die veel te lang duurde helemaal vol met emotionele spanningen kunt zitten.


Dat boeit allemaal niet zo als het gewoon gereguleerd kan worden. Blijft zo'n emotionele intensiteit langduriger in het lijf opgeslagen, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid en levenskwaliteit:


Beperkingen voor je ademhaling

Als je middenrif gespannen of verkrampt geraakt is, beperkt dat de bewegingsruimte om adem te halen. Uiteindelijk kan dit leiden tot vermoeidheid, hoofdpijnen en duizeligheid.


Verstoorde spijsvertering

Is jouw middenrif langdurig gespannen of verkrampt? Je kunt dan last krijgen van maag- en darm-klachten, of anders gezegd: van emotionele obstipatie.


Verminderde scherpte en mentale gezondheid

Als jouw middenrif gespannen of verkramp raakt, is het veel lastiger om emotionele impact te reguleren. Je houdt het dus makkelijker vast, met als gevolg dat je kop vol zit en je gevoelsleven behoorlijk ontoegankelijk wordt. Mensen kunnen dan worstelen met zogenaamde negatieve emoties, zoals angsten, verongelijktheid, verdriet, woede of schuldgevoelens.


Hoe kun je dergelijke emotionele blokkades voorkomen?

Op het moment dat je dit artikel leest, heb je kennelijk iets met het onderwerp en ben je je er dus van bewust. Dat is meteen de belangrijkste sleutel: het niet doorhebben van de emotionele impact die er kennelijk in je lijf zit.


Het belang van het erkennen en uiten van emoties

De eerste sleutel in preventiewerk is dus een bepaalde mate van emotioneel bewustzijn: voelen wat je voelt, zelfs als je dat wel voelt maar niet rationeel kunt begrijpen. Er zijn namelijk nogal wat emoties die niet meteen verstandelijk te onderbouwen zijn maar niettemin onmiskenbaar 'echt' zijn (zie daarvoor het werk van Damasio en Laloux).


Het voorkomen van de opbouw van emotionele spanning

Ook het kwantitatieve aspect is van belang: voel je grenzen, en luister naar je lichaam wanneer iets teveel is. Dit geeft een mogelijkheid tot ademruimte, herstel en zelfregulatie. Bovendien zeggen we als therapeuten weleens: 'Het lichaam liegt niet!' Meer over het luisteren naar je lichaam vind je in de onderstaande aflevering van de Innerlijk Leven Podcast.


Hoe verhouden emotionele blokkades zich tot je professionele en zakelijke functioneren?

Het is niet verwonderlijk dat emoties primair in verband worden gebracht met privé en niet zozeer met zakelijk.


Toch kunnen er emotionele opstoppingen zijn die je zakelijke functioneren beïnvloeden of zelfs doen stagneren, en kunnen emotionele blokkades een collectief gegeven zijn in een team of organisatie.


Wil je meer inzicht in emotionele blokkades in de relatie tot leiderschap en ondernemerschap?


Om de bekende Oosterse chakras erbij te betrekken, is het middenrif rechtstreeks verbonden met het zogenaamde zonnevlecht-chakra (ook wel zonnevlecht, zonnevlecht-centrum of Solar Plexus). Het middenrif is dus een druk verkeersknooppunt, en de functie van knooppunt kun je nog wel wat terughoren in de term 'zonnevlecht'.


De onderstaande aflevering van de Innerlijk Leven Podcast brengt nieuw licht op deze thema's, zowel in persoonlijk opzicht als qua zakelijk functioneren in je bedrijf.


Op welke manieren kun je emotionele blokkades te lijf gaan?

Om te beginnen is de simpelste en meest laagdrempelige stap alles wat je zelf kunt doen aan oefeningen, technieken en zelfhulpboeken voor thuis.


Er is ook meer specifiek therapeutisch werk te doen wat ik je hieronder zal schetsen.


Bewustzijnsontwikkeling, meditatie en mindfulness

We hebben al gezien dat alles samenhangt met de mate waarin we ons bewust zijn van wat er in ons leeft en speelt.


De bewustzijn-spier trainen is dus een goed idee.


Daarvoor geldt dat je aandacht en bewustzijn kunt trainen, bijvoorbeeld door meditatie en mindfulness te gebruiken, of door een sport te beoefenen waarbij je heel duidelijk lichaamsbewustzijn moet ontwikkelen.


Op YouTube en Spotify is er een grote overdaad aan meditaties en mindfulness-oefeningen beschikbaar om meer emotioneel bewustzijn en lichaamsbewustzijn te kweken.


Zitten er dan grote emotionele brokstukken onder water? Dan is de kans groot dat je die tijdens het mediteren tegenkomt in de vorm van onrust, blokkades, lichamelijke sensaties of loskomende emoties.


Meer over de basishouding van stilte en non-reactiviteit en de grote persoonlijke ontwikkelingsimplicaties daarvan kun je elders op onze website lezen. Ook kun je de onderstaande podcast-aflevering beluisteren.


Ademhalingswerk

Omdat emotionele spanning in het middenrif vaak ook de ruimte qua buik, borst en ademhaling beperkt, kunnen ademhalingsoefeningen veel losmaken (zowel in de positieve zin als in de triggerende zin).


De gebruikelijke Wim Hof oefeningen zijn al uitstekend, evenals simpelweg een paar minuten op de grond liggen en een langzaam ademhalingsritme aanhouden.


Therapie en coaching

Gesprek kan opluchting geven vanwege de opluchting en erkenning. Het grootste gevecht is vaak het niet-delen en voor jezelf houden.


Praten lost echter niet alles op, juist niet wanneer dingen vast zitten in je lijf.


Bij hardnekkige emotionele blokkades kun je niet alleen lichaamsgerichte therapievormen overwegen (haptotherapie) maar kan ook David Grand's Brainspotting een uitstekende oplossing zijn. Door te brainspotten kun je als vanzelf blokkades in het mentale en emotionele stuk loslaten, en het lichaam doet automatisch mee.


Conclusie: het middenrif speelt een belangrijke rol bij emotionele blokkades

Is je buik niet 'vrij', valt er altijd werk te doen middels een lichamelijk georiënteerde aanpak, energetisch werk, meditatieve technieken of Brainspotting.


Voor meer zicht op emoties in het middenrif en hoe dat zit met persoonlijk en zakelijk functioneren als ondernemer of leidinggevende, verwijs ik graag naar de podcast-aflevering over dit onderwerp.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over ons werk met leiders en ondernemers, specifiek op het gebied van trauma, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.


Wil je graag persoonlijk in gesprek? Maak dan een afspraak voor een kosteloos strategiegesprek.