Narcisme-kenmerken bij mannen herkennen en begrijpen

Narcisme-kenmerken bij mannen herkennen en begrijpen

Narcisme is een term die we vaak horen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Het verwijst naar een persoonlijkheidstrek die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie voor anderen en een constante behoefte aan bewondering en aandacht. Terwijl narcisme bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, willen we in deze blog specifiek ingaan op de narcisme kenmerken bij mannen en hoe je ze kunt herkennen.Overdreven zelfliefde en egoïsme

Een van de meest in het oog springende kenmerken van narcisme bij mannen is een opvallend gevoel van eigenwaarde. Ze beschouwen zichzelf als uitzonderlijk belangrijk en verwachten dat anderen hetzelfde denken. Mannen met narcistische trekken kunnen vaak opscheppen over hun prestaties, bezittingen of uiterlijk, en ze hebben de neiging om gesprekken te domineren met verhalen over zichzelf.


Gebrek aan empathie

Empathie, het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en ervaringen van anderen, is vaak beperkt bij mannen met narcisme. Ze zijn minder geneigd om de emoties van anderen te herkennen of serieus te nemen. Relaties kunnen hierdoor oppervlakkig aanvoelen, omdat ze moeite hebben met het tonen van oprechte zorg voor anderen.


Constante behoefte aan bewondering

Mannen met narcisme hebben voortdurend behoefte aan bewondering en bevestiging van hun superioriteit. Ze zoeken actief naar complimenten en kunnen zelfs beledigd of boos worden als ze niet de aandacht krijgen die ze verlangen. Deze behoefte aan externe validatie kan leiden tot ongezonde competitie en het minimaliseren van anderen om zichzelf beter te laten voelen.


Neiging tot manipulatie

Narcistische mannen kunnen manipulatieve strategieën gebruiken om anderen te beheersen en hun eigen doelen te bereiken. Ze kunnen charmant en meegaand lijken in het begin, maar achter die façade schuilt vaak een verborgen agenda om hun eigenbelang te dienen. Deze manipulatieve neigingen kunnen resulteren in gecompliceerde en destructieve relaties.

Gevoel van recht en grootheidswaanzin

Een ander kenmerk van narcisme bij mannen is het gevoel van recht en grootheidswaanzin. Ze geloven dat ze speciale privileges verdienen en vaak minimale inspanningen leveren om die te verkrijgen. Dit kan leiden tot een gebrek aan respect voor de regels en verwachtingen van anderen.


Moeilijkheid met kritiek

Kritiek is voor narcistische mannen vaak moeilijk te verteren. Ze kunnen defensief, boos of beledigd reageren als ze geconfronteerd worden met hun tekortkomingen of fouten. Dit komt voort uit hun behoefte om hun zelfbeeld intact te houden en het idee dat ze perfect zijn, te beschermen.


Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mannen die bepaalde kenmerken vertonen, per definitie narcisten zijn. Iedereen vertoont wel eens narcistische trekken, maar het wordt pas een probleem als deze kenmerken constant en op een destructieve manier naar voren komen, en leiden tot problematische relaties en gedrag.


Het herkennen van narcisme bij mannen is een belangrijke stap om gezonde relaties te cultiveren en om jezelf te beschermen tegen mogelijke emotionele manipulatie. Als je vermoedt dat je te maken hebt met een narcistische persoonlijkheid, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken om hiermee om te gaan.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze visie op leiderschap, trauma, en persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers, directeuren en bestuurders.