Persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers

Persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers


Met het ontstaan van een bloeiende markt voor coaching en persoonlijke ontwikkeling zijn er tal van nieuwe begrippen ontstaan die eigenlijk steeds een nieuw stukje markt vormen. Soms zie je daardoor van de bomen het bos niet meer: persoonlijke groei, persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit hebben vooral gemeenschappelijk dat het allemaal erg ‘persoonlijk’ is.


De markt voor persoonlijke ontwikkeling richt zich zowel op particulieren als op ondernemers en werkgevers. In dit artikel leg ik uit wat belangrijke principes zijn om als ondernemer aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.


Persoonlijke ontwikkeling

Voor ondernemers klinkt ‘persoonlijk’ vooral als tegenstelling van ‘zakelijk’. En dat is natuurlijk niet zo: persoonlijk en zakelijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met dat verschil dat er bij het zakelijke aspect altijd aan groei van omzet en winst wordt gedacht (dat hoef je geen enkele ondernemer uit te leggen), terwijl het persoonlijke aspect nogal eens verwaarloosd wordt totdat er problemen komen (dat moet je regelmatig dus nog wel uitleggen).


Maar ik kan het heel simpel maken: het oude industriële denken van hard werken en een urenfabriek zijn, strijdt natuurlijk met de gedachte dat je als ondernemer ook een mens bent en dat je mens-zijn rechtstreeks verband houdt met wat er aan resultaten uitkomt.


Waarom ondernemers (niet) aan persoonlijke ontwikkeling doen

Omdat wij dat als psychologen, coaches en therapeuten niet altijd zo goed hard kunnen maken, blijft deze wereld enigszins subjectief en is dat juist voor ondernemers weleens een drempel om persoonlijke ontwikkeling structureel op de begroting te zetten. Maar er zijn ook nog andere redenen waarom uitgerekend zelfstandig ondernemers niet altijd gemakkelijk de stap naar een coach of mentor zetten:


* Ze hechten aan vrijheid en autonomie en vragen moeilijk om hulp;

* Ze zijn (nogal eens) eigenwijs of leren door ervaring;

* Wat ze van anderen leren leren ze liefst van mede-ondernemers waar ze tegenop kijken;


Maar het allerbelangrijkste waar je op wilt checken is of je schuldig bent aan het onderschatten van je bewustzijn. Want hoe je het ook wendt of keert: persoonlijke ontwikkeling gaat om de ontwikkeling van je persoon, en dus om jouw bewustzijn. Je bent zelf het belangrijkste kapitaal van je bedrijf, en wat mij betreft zou je de concrete ontwikkeling van dat menselijke kapitaal gewoon op de balans moeten zetten. Het verdient zich namelijk altijd terug.


Ik herinner me een bouwdirecteur die in een burn-out verzeild raakte, maandenlang leed onder gevoelens van controleverlies en tekort schieten en op een gegeven moment een oud-collega tegenkwam die tegen hem zei: ‘Het wordt tijd dat jij eens op de B.V. Peter gaat letten!’. Na alle goede adviezen van artsen en therapeuten was dit die ene opmerking die hem hielp om zichzelf centraal te zetten en belangrijke besluiten te nemen over zijn toekomst in het bedrijf.


Waarom is juist bewustzijnsontwikkeling belangrijk? Lees daarvoor het artikel over Johan Cruyff en de essentie van bewustzijnsontwikkeling.Bewustzijnsontwikkeling voor ondernemers

Persoonlijke ontwikkeling is als het goed is dus versterkend en vergrotend voor de kracht van jouw bewustzijn. Het gaat niet primair om wat je doet, maar om wie je bent - en natuurlijk is dat wel hartstikke verbonden met wat er aan de resultaten-kant uitkomt.


Wat koop je daarvoor? Ik zal een lijstje geven met concrete winstpunten (die maar eens laten zien dat bewustzijnsgroei niet alleen bestemd is voor de meditatie-school):


* Helder bewustzijn van je belangrijkste focuspunten;

* Inzicht in je persoonlijke en zakelijke patronen van gedrag;

* Bewustzijn van je belangrijkste schaduwkanten;

* Op een rustige manier leren omgaan met spanning en conflict;

* Bewuster omgaan met tijd, prioriteiten en levenskwaliteit;

* Bedrijfsmatig functioneren in lijn brengen met hartewensen en diepste waarden;

* Leven en ondernemen vanuit verbondenheid met jezelf en je geliefden.


Welke fouten kun je maken?

Het klinkt onaardig, maar je kunt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling nogal wat suboptimale routes en afslagen kiezen. Heel vaak horen wij onze klanten vertellen wat er allemaal niet (of onvoldoende) effectief was, en daar hebben we natuurlijk goed naar geluisterd. Om je van de haken en ogen bewust te maken: lees het artikel over De 7 grootste valkuilen bij de persoonlijke ontwikkeling van leiders en ondernemers.Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is psycholoog en executive coach en specialiseert zich in het snijvlak van trauma, leiderschap en topprestaties (meer informatie).