De 7 grootste valkuilen voor de persoonlijke ontwikkeling van leiders en ondernemers

De 7 grootste valkuilen voor de persoonlijke ontwikkeling van leiders en ondernemers


In hun zoektocht naar coaching, training of ander aanbod op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zie ik dat veel mensen een suboptimale route kiezen die niet in één keer effect sorteert of onevenredig veel tijd en inspanning kost.


Hoe ik dat weet? Onze klanten vertellen ons altijd van alles over hun klantreis alvorens ze bij ons aanbelden.


Dit artikel staat stil bij veelgemaakte fouten en missers.



1 - Gebrek aan prioriteit

Dit is de grofste en ook de simpelste: je verwaarloost je innerlijke wereld en wordt geleefd door automatismen, reactiviteit en wisselvalligheden. De achtergrond hiervan kan zijn dat je altijd maar rent en vliegt en geen rust hebt om te 'zijn', bang bent om jezelf tegen te komen (don't be ashamed, by the way) of meer gericht bent op materiële en uiterlijke zaken dan op het innerlijke en persoonlijke gebied.


2 - Gebrek aan consistency

Heel veel aanbod op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is kortdurend en bestaat uit hapklare brokken. Daar is inhoudelijk niets mis mee en het voorziet in een behoefte, zoals één of twee gesprekken met een coach ook in een behoefte kunnen voorzien. De bottleneck is in de praktijk nogal eens dat het resultaat tegenvalt omdat er geen aandacht is voor implementatie en follow-up.


3 - Tekort aan diepgang

Je traint jezelf anders te denken en te doen zoals je dat ook op de puppy-cursus doet. Je onderbewuste automatismen blijven bestaan en de kans op terugval is ook hier groot. Waarom? Vrij letterlijk: de diepgang ontbreekt. Onze neocortex is uitstekend in staat om te denken en te redeneren (vinden we leuk, lekker duidelijk), maar kan helemaal niks met de letterlijk dieper gelegen gevoelslagen en overlevingsmechanismen (zijn wel het meest bepalend). Deze diepere lagen worden in coaching en persoonlijke ontwikkeling lang niet altijd geraakt, al is het maar omdat het allemaal zo rationeel en tastbaar mogelijk moet.


4 - Angst om te springen

Je gaat niet naar die rand en durft niet te springen. Je weet wel wat je hebt en niet wat je krijgt (en daarom kom je nooit verder). Groei is eigen aan het leven en kan een geleidelijk karakter hebben. Er zijn echter ook momenten dat leiderschap over je eigen leven nodig is: de momenten dat je ego je tegenhoudt terwijl je diepere zelf weet dat je moet springen. Kom je regelmatig bij die rand? Is een goed teken! Geef ons een belletje als je de sprong waagt.


5 - Gebrek aan bezieling en inspiratie

De ziel en de geest horen misschien thuis in de kerk of in een bewustzijnsschool, maar niet in de wetenschappelijke psychologie of in een leiderschapstraining. Wil je aan je persoonlijke ontwikkeling werken gaat het over jouw persoon met alle lagen en toonsoorten: stoffelijk, emotioneel, mentaal, maar ook de minder tastbare, subtiele lagen die we vaak benoemen als 'ziel' en 'geest' of het 'hogere zelf'. Deze subtiele gebieden zijn zeer bepalend, en zijn bepalend voor je leven en je functioneren als leider of als ondernemer. Het meest essentieel: maak er geen spiritueel luxeproduct van maar integreer ze volledig in je ontwikkeling en in je dagelijkse functioneren.


6 - Je afkomst vergeten

De miljonair die opgroeide in een sloppenwijk? Mooi verhaal, maar zelf besteed je nauwelijks aandacht aan wie je bent, waar je wieg stond en wiens erfenissen je in je omdraagt. En dat is nu juist zo ongelofelijk belangrijk, want wat we impliciet met ons meedragen (o.a. over het leven, over geld, over succes) heeft grote kracht en invloed op ons leven en onze beslissingen. Stilstaan bij onze afkomst geeft ons de mogelijkheid om onszelf beter te kennen, onze invloeden te kunnen beseffen en ons levenspad duidelijker te kunnen zien.


7 - Ouderwetse en ineffectieve methodes

Rationele en cognitieve methodes zijn zo oud als de weg naar Kralingen en veel van wat op NLP is gebaseerd stamt uit de jaren '70. Need I say more?



Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is psycholoog en executive coach en specialiseert zich in het snijvlak van trauma, leiderschap en topprestaties (meer informatie).