Een trauma verwerken: hoe doe je dat?

Een trauma verwerken: hoe doe je dat?

De afgelopen jaren zijn de diverse vormen van trauma en traumatherapie in relatief opzicht wat vaker onder de aandacht in tijdschriften, nieuwsprogramma's en in televisie-series zoals Geraldine en de vrouwen.


Een trauma verwerken: hoe doe je dat?


Wat is trauma?

Letterlijk betekent trauma een wond of verwonding. In de regel bedoelen we met trauma of psychotrauma de impact van een schokkende, beangstigende of overweldigende gebeurtenis (of gebeurtenissen in het meervoud). De gebeurtenissen die wij associëren met trauma zijn bijvoorbeeld fysiek geweld, seksueel misbruik of ervaringen met criminaliteit.


Hoewel het in de volksmond vaak al snel gaat over wat er gebeurd is, gaat het zoals Dr. Gabor Maté benadrukt niet om de gebeurtenis zelf, maar om wat het nalaat aan de binnenkant. Of, zoals Peter Levine het definieerde: 'Trauma is not what happens to us, but what we hold inside in the absence of an empathetic witness.'


De impact van trauma begrijpen

De impact van dergelijke ervaringen is echter enigszins onvoorspelbaar, omdat trauma een subjectieve ervaring is. Wat voor de ene persoon traumatisch is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.


De schokgolf of de granaatinslag die een mensenleven binnentreedt bij het meemaken van een traumatische gebeurtenis, kan impact nalaten op het mentale vlak (gedachten aan het trauma, flashbacks), op het emotionele vlak (intense emoties, angsten, schaamte en onmacht) of ook op het fysieke vlak (lichamelijke pijn, vermoeidheid en uitputting). Traumasporen laten vaak zien dat lichaam en geest één groot onlosmakelijk geheel vormen.


Moet je erover praten?

Het is logisch dat mensen vaak adviseren: 'Je moet erover praten'. Het is namelijk breed ingeburgerd dat schaamte, isolement en opkroppen de klachten drastisch kunnen verergeren. Toch is het de vraag of trauma zich altijd zo gemakkelijk laat oplossen of verhelpen met gesprekken alleen.


De impact van trauma nestelt vaak juist in de diepere structuren van ons brein, die primair verbonden zijn met overlevingsreacties. Het reptielenbrein, zeggen we dan in de volksmond. En bij traumagerelateerde klachten en aandoeningen weten we één ding best wel zeker: ons rationele en verbale brein speelt een minimale rol. Daarom wordt vaak een specifieke traumatherapie geadviseerd.


Een trauma verwerken in therapie

Specifieke traumatherapieën leggen vaak minder nadruk op praten en reflecteren en meer op het reguleren van de emotionele impact en het geven van een nieuwe kans om de prikkels en gewaarwordingen te verwerken die op het moment zelf te overweldigend waren.


De allerbekendste traumatherapieën zijn Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR) en Imaginaire Exposure. Hoewel ik met beide methodieken ruime ervaring heb geef ik in veel gevallen de voorkeur aan Brainspotting, vanwege de grotere toegankelijkheid en wendbaarder toepassing.


Relatief jonge traumatherapieën zijn Pat Ogden's Sensorimotor Psychotherapy en Narratieve Exposuretherapie (NET). NET is specifiek ontwikkeld voor mensen die zijn blootgesteld aan meerdere traumatische gebeurtenissen, zoals oorlog of geweld. Het richt zich op het opbouwen van een samenhangend verhaal over de traumatische ervaringen om de verwerking te vergemakkelijken. Pat Ogden's methode lijkt in zoverre op Somatic Experiencing (SE) dat het zich richt op het lichamelijke aspect van trauma en hoe het zich manifesteert in het lichaam.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze kijk op trauma en wat nodig is om daarmee te dealen.