Artikelen, podcasts en video's over Brainspotting

Artikelen, podcasts en video's over Brainspotting

De Triunify Kennisbank bestaat uit een grote collectie van achtergrondartikelen, video's en afleveringen van de Innerlijk Leven Podcast.


Brainspotting

Brainspotting werd in 2003 ontwikkeld door de Amerikaanse psychotherapeut Dr. David Grand.


Brainspotting begint in veel opzichten waar reguliere gesprekstherapie ophoudt en biedt ongelimiteerde mogelijkheden in het verwerken van traumasporen en blokkades alsook het verbeteren van sportieve, artistieke en zakelijke prestaties.


Trefwoorden:

  • Wat is Brainspotting (BSP)?
  • Brainspotting en EMDR
  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Toepassingen voor artiesten en topsporters
  • Brainspotting en zakelijke prestaties
Wat is Brainspotting?

In essentie is Brainspotting heel simpel: zonder te praten naar een puntje kijken. Tegelijkertijd is het een wereld op zichzelf, met een uitgebreide terminologie, wetenschap en uitgebreide toepassingsmogelijkheden.


Wat is Brainspotting? Een overzichtsartikel.

Brainspotting werd in 2003 ontdekt door de Amerikaan David Grand, psychotherapeut gevestigd in Manhattan. Reeds voor de ontdekking en ontwikkeling van Brainspotting was hij een autoriteit op het gebied van trauma, EMDR en sportpsychologie. Op humanitaire basis werkte hij met slachtoffers van de orkaan Katrina, de schietpartij op de school in Sandy Hook en met grote groepen brandweermannen betrokken bij Ground Zero.


Wat is Brainspotting-therapie? Een driekoppige definitie.

Brainspotting uitleggen aan geïnteresseerde cliënten is lastig. Meestal komt het gesprek pas goed op gang na de eerste ervaringen met de methode. Brainspotting uitleggen aan deskundigen of collega’s is zo mogelijk nog lastiger: is het een soort EMDR? Hypnose misschien, of toch een beetje NLP-achtig? En is het evidence-based? In dit artikel wil ik nader definiëren wat Brainspotting is en hoe het zich positioneert binnen het hele spectrum van methodes, stromingen en methodieken.


Over Brainspotting en EMDR

Brainspotting werd ontwikkeld tijdens het doen van een EMDR-sessie en het is alleen al daarom niet zo gek dat de beide therapievormen vaak in één adem worden genoemd. Buiten de overeenkomsten zijn er echter ook veel fundamentele verschillen.


Brainspotting en EMDR: meer inzicht in de overeenkomsten en verschillen

Klanten en collega’s vragen mij regelmatig wat het verschil is tussen Brainspotting en Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR). Met meestal de vraag: welke is het beste? En wat zijn de voordelen en nadelen van Brainspotting en EMDR als je beide therapiemethoden vergelijkt? In dit artikel leg ik beide methodes naast elkaar.
Toepassingen van Brainspotting

Brainspotting kan gebruikt worden bij het werken met traumasporen en blokkades, maar ook positief ingezet worden voor het vergroten van je prestaties.


Traumaverwerking met Brainspotting

In dit achtergrondartikel kijk ik met je naar wat trauma eigenlijk is, hoe Brainspotting gebruikt kan worden om trauma's te verwerken en hoe het eigenlijk staat met het wetenschappelijke onderzoek naar Brainspotting bij specifiek traumagerelateerde klachten en post-traumatische stress-stoornis (PTSS).


Zakelijke resultaten boosten met Brainspotting

Dit artikel werpt nieuw licht op de specifieke mogelijkheden die er liggen voor het vergroten van prestaties op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en zakelijk functioneren.


Kun je zelf brainspotten? Alles over Brainspotting zonder therapeut

David Grand's Brainspotting is natuurlijk gebaseerd op het visuele veld, maar ook op de naadloze afstemming tussen cliënt en therapeut. Kun je zelf brainspotten zonder therapeut? In dit achtergrondartikel leer je er alles over!
Kom in contact

Heb je interesse om met ons te werken? Kom met ons in contact om te horen hoe wij onder meer Brainspotting gebruiken in onze coachingsprogramma's voor leiders en ondernemers.