De 5 belangrijkste sleutels om mentale en emotionele blokkades te doorbreken


In een vorig artikel stonden we stil bij de mentale en emotionele blokkades die ondernemers kunnen ervaren.


Vandaag geef ik je 5 sleutels die in onze ervaring essentieel zijn om mentale en emotionele blokkades op een succesvolle manier te kunnen overwinnen - toegespitst op de doelgroep van zelfstandig ondernemers en zakelijk leidinggevenden.Los innerlijke conflicten op

De eerste sleutel die ik met je wil delen is dat achter alle mentale en emotionele blokkades een innerlijk conflict schuilt.


Loop jij tegen jezelf aan en zoek je een blijvende oplossing? Dan is het van essentieel belang dat je jouw belangrijkste innerlijke conflicten in kaart brengt en - belangrijker nog - tot rust brengt.


Waarom is dit zo belangrijk? Omdat dit principe van toepassing is op alle problemen die mensen kunnen hebben met hun eigen gedachten, gevoelens en zelfs lichamelijke spanningen en onverklaarbare klachten. Ik zie in de praktijk dat weinig mensen hier weet van hebben, en dat draagt er natuurlijk aan bij dat zoveel mensen blijven rondlopen met hardnekkige blokkades waarvan ze zelf niet kunnen begrijpen waarom ze zo hardnekkig zijn.


Los jij jouw innerlijke conflicten niet op, werkt het net als met een badeendje: hoe harder je hem onder water duwt, hoe hoger hij weer boven het water uitspringt. Dat onderdrukken kost veel energie en leidt tot nieuwe blokkades, gezondheidsproblemen en verlies van feeling met jezelf. De mindset die je nodig hebt is: ‘Als mijn klacht of blokkade belangrijk genoeg is om mij zo dwars te zitten, heeft het ongetwijfeld een belangrijk verhaal te vertellen.’


Pak onderliggende overtuigingen aan

De meeste coaches weten heel goed dat hun zakelijke doelgroep de kriebels krijgt van soft gedoe. Daarom richten ze zich in hun coaching vaak op concrete gedragsresultaten en logische, rationele methodieken.


Er is echter een belangrijk gegeven wat zij daarmee over het hoofd zien, en dat is dat naar schatting 95% van ons denken en doen automatisch tot stand komt, gestuurd vanuit ons onderbewuste. Het is dus net als met een ijsberg: een klein stukje steekt boven water uit, maar het grootste gedeelte zit onder water. Als je deze onderlaag niet aanpakt, kost veranderen enorme moeite en is het risico op terugval levensgroot. De bekende Zwitserse psychoanalyticus Carl Gustav Jung zei hiervan: 'Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.'


Ben jij op zoek naar duurzaam resultaat? Dan is het nodig om je probleem of blokkade bij de wortel aan te pakken. Je kunt dat doen door met speciaal daarvoor geschikte methodes op zoek te gaan naar de denkpatronen en belief systems die erachter zitten. Ben je bijvoorbeeld in armoede opgegroeid, of heb je geleerd dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt? Dan kan dit significante blokkades geven in de groei van je onderneming: je denkt klein, durft niet te investeren en houdt zelfs als je tonnen of miljoenen binnenbrengt nog steeds het gevoel dat het elk moment van je afgenomen kan worden.Verwerk schokkende gebeurtenissen

Het is veel makkelijker om met je coach over dromen en ambities te praten dan over ellende, gebrokenheid en trauma. Misschien is het ook nog wel een soort van logisch om dergelijke zware dingen vooral in verband te brengen met de psychiatrie, en niet met levensgeluk en zakelijk succes.


Toch is trauma ook voor succesvolle ondernemers belangrijk!


Het betekent namelijk niets anders dan 'wond'. In de praktijk zie ik dat ook in de zakelijke doelgroep veel mensen last hebben van onverwerkte wonden uit hun leven die enorme impact hebben. Soms spelen deze wonden juist op wanneer het goed met hen gaat, ze in een enorme ontwikkeling staan en dan pas merken hoezeer hen dit parten speelt.


Vervolgens is vaak het probleem dat ze niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken, omdat ze geen zin hebben in uitzichtloze trajecten en nodeloos therapeutisch breekwerk.


Het is echter niet alleen voor je gezondheid en levensgeluk maar ook voor je zakelijke functioneren ongelofelijk belangrijk om de impact van pijnlijke en schokkende gebeurtenissen los te kunnen laten. Doe je dit niet, houden je lichaam en geest spanningen en verkramping vast, ben je minder vrij in je functioneren en ervaar je veel minder kracht, energie en vertrouwen. Er is ook nog een andere simpele wetmatigheid: pijnlijke gebeurtenissen die onverwerkt zijn worden makkelijk getriggerd wanneer je iets meemaakt wat er linksom of rechtsom aan raakt.


Effectief trauma's verwerken

Na ongeveer 3.000 EMDR-sessies en royaal meer dan 10.000 Brainspotting-sessies kan ik met alle vertrouwen zeggen dat deze schokken effectief te overkomen zijn. Zelfs wanneer je niet precies weet hoe het zit en hoe je het moet verwoorden, wanneer je al van alles geprobeerd hebt of wanneer je de meeste coaches en therapeuten onder tafel praat omdat je toch al weet wat ze gaan zeggen.


Voor mij en mijn echtgenote Anne-Marie is het combineren van trauma, leiderschap en prestaties zelfs zo belangrijk geworden, dat we er onze belangrijkste positionering van hebben gemaakt. Dat is niet omdat we het zo spannend of spectaculair vinden, maar omdat trauma een unieke potentie heeft. Het kan je namelijk niet alleen de verbinding met jezelf doen verliezen, maar je ook op een unieke wijze verbinden met jezelf en de kracht van je ziel. Leiders en ondernemers die hun trauma’s overkomen, zijn bronnen van wijsheid, sensitiviteit en innerlijke kracht die een enorme uitstraling hebben. Niet alleen in hun persoonlijke leven, maar ook op hun mensen, hun organisatie en hun markt.


Vergeet je ziel niet!

Wil jij niet alleen je blokkades doorbreken, maar ook volledig tot je recht komen als mens en je diepste zielsverlangens en ambities realiseren? Dan is het essentieel dat je ook je ziel aanspreekt.


Waarom dit zo belangrijk is? Wij mensen hebben een kop en een romp, maar ook een ziel en een geest. Filosofen en wijsheidstradities van alle tijden en culturen hebben oog gehad voor het fysieke of stoffelijke aspect van de mens, maar ook voor het geestelijke of onstoffelijke aspect. De wetenschappelijke psychologie is dit een klein beetje uit het oog verloren, in haar zoektocht naar meetbaarheid van gedrag en gedragsverandering, en de diepe wens om serieus genomen te worden door de medische wereld.


Om echt thriving en shining te zijn moet je zowel je team, je klanten als jezelf benaderen vanuit het ziels-aspect. Anders mis je de essentiële binnenkant waar het allemaal om draait en zul je ook de magnetiserende power en aantrekkingskracht missen die nodig is om echt next-level te gaan.


Bang dat het zweverig wordt? Valt wel mee, hoor! Een zogenaamde spiritual bypass krijg je pas wanneer je voetjes niet stevig op de grond staan. Wij beschikken over veel kennis op het gebied van de zogenaamde Integrale Psychologie: een goed onderbouwde benadering die al deze invalshoeken onder één dak samenbrengt. Dit helpt om persoonlijk en zakelijk en lichaam en geest te verenigen en bij te dragen aan levensveranderende groei en ontwikkeling.


Zorg voor een integrale aanpak voor duurzaam resultaat op alle fronten

De vijfde sleutel is de simpelste: je moet alle voorgaande sleutels combineren voor grensverleggende resultaten op alle fronten. En dat gebeurt niet zo vaak.


Je kent het wel: mensen gaan twee of drie keer naar een coach of volgen een paar dagdelen cursus of opleiding, zonder de resultaten goed te integreren en te implementeren. Je mist dan een totaalvisie waarbij alles bij elkaar komt en je progressie maakt op alle levensgebieden. De resultaten vallen op termijn vaak tegen, er is te weinig kruisbestuiving tussen de verschillende levensgebieden en het risico op terugval is levensgroot.


In onze visie zijn je gezondheid, je welzijn en je zakelijke prestaties onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn wij er voorstanders van om zakelijke partners, mede-directieleden en liefdespartners bij persoonlijke ontwikkelingstrajecten te betrekken, zelfs al is het maar één of twee keer. De wederzijdse feedback lijkt de resultaten soms wel te verdubbelen! Dit is meteen het Unique Selling Point van onze aanpak, en in mijn ogen de belangrijkste sleutel waarom onze klanten zulke belangwekkende resultaten behalen.


Interesse om met ons te werken?

Geef je op voor een vrijblijvend strategiegesprek.Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is psycholoog en executive coach en specialiseert zich in het snijvlak van trauma, leiderschap en topprestaties (meer informatie).