De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid: een heldere tool voor persoonlijk leiderschap
Het bekende gebed van Franciscus van Assisi is een goede intro bij de toch wat minder spirituele Cirkel van Invloed of Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van de bekende leiderschapsexpert Stephen Covey:
"Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien"
Franciscus was een gelovige in de twaalfde eeuw en is heiligverklaard door Paus Gregorius IX voor zijn goede daden. Het gebed wordt ook vaak gebruikt bij de Anonieme Alcoholisten (AA) en andere 12-stappen programma’s. De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid, een tool ontwikkeld door Stephen Covey, helpt bij het vergroten van zogenaamd persoonlijk leiderschap.
De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid
Zoals heel veel in het leven en in de managementlectuur in het bijzonder is dit allemaal geen rocket science. Het is wel een fijn en nuttig hulpmiddel dat ons confronteert met onze effectiviteit.
Veel energieverlies, machteloosheid en motivatieverlies treedt op wanneer we dingen proberen te veranderen die buiten onze invloed liggen. Doen we de dingen die we moeten en kunnen doen op een goede manier, kunnen we positieve en bekrachtigende ervaringen krijgen die ons dus steeds effectiever maken en meer zelfvertrouwen geven.
De Cirkel van Betrokkenheid
In de Cirkel van Betrokkenheid bevinden zich alle aspecten uit je omgeving die van invloed zijn op jou en waar jij dus in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Dit is feitelijk een energetisch beginsel: je bent fysiek maar ook op onzichtbare wijze in contact met andere mensen, en dat contact is wederkerig. Er is dus sprake van een uitwisseling en beïnvloeding over-en-weer.
Die beïnvloeding is ook random - althans, voor het blote oog. In mensenlevens zijn de zogenaamde toevallige gebeurtenissen vaak heel bepalend. Ikzelf ontmoette mijn vrouw per ongeluk, koos mijn studies per ongeluk, ontdekte op mijn vijfentwintigste Brainspotting per ongeluk en ontwikkelde per ongeluk een eigen methode voor een doelgroep die ongepland op mijn pad kwam.
En toch kwam het allemaal goed.
Een stoplicht, een ziekmelding van een collega, een planningsfout of een internet-storing: hemeltergend irritant, maar buiten onze invloed.
Soms wel bepalend.
Dit zijn voorbeelden van gebeurtenissen waar wij geen directe invloed op hebben maar waarvan je je soms kunt afvragen: 'Trek ik het aan, of zo?' Voor meer 'spiritueel ingestelde mensen' is dat een realiteit. Voor nuchtere Hollanders is dat misschien nutteloos iets erachter zoeken zonder dat het iets aan dat stoplicht verandert.
Voor de Cirkel van Betrokkenheid is vooral belangrijk: je bent wel betrokken want het raakt je en beïnvloedt je, maar je hebt geen directe invloed op dat stoplicht of op die zieke collega.
De Cirkel van Invloed
De kleinere cirkel - de Cirkel van Invloed - bevat de dingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen. De afleidende prikkels en triggers van buitenaf zijn er dan nog steeds, maar je richt jezelf op dat wat zich binnen jouw invloedssfeer bevindt. Eigenlijk dus acties die samenhangen met: 'Wat kan ik doen?'
Ben je je bewust van de prikkels en triggers die je tegenkomt, hoe je daarop reageert en in hoeverre je nog steeds vrij bent om effectief gedrag te vertonen? Dan neemt je persoonlijke effectiviteit toe en we refereren aan dit soort processen met het buzzwoord Persoonlijk leiderschap.
Kort intermezzo: de Seven Habits van Covey
Nu ga ik geen eindeloos verhaal over Stephen Covey houden. Maar de eerste van zijn zogenaamde 7 eigenschappen van effectief leiderschap is wel belangrijk voor dit artikel. 'Wees proactief' is namelijk de eerste van de zeven, en is belangrijk om je Cirkel van Invloed te vergroten.
Alles op een rijtje:
- Be Proactive
- Begin With the End in Mind
- Put First Things First
- Think Win-Win
- Seek First to Understand, Then to Be Understood
- Synergize
- Sharpen the Saw
Hoe kun je jouw Cirkel van Invloed vergroten?
Proactief en reactief ('Be Proactive')
De eerste van dit rijtje geeft meteen een onderscheid in proactief en reactief. Ik kan mij nog herinneren dat ik in de jeugdpsychiatrie werkte en dat er managers uit het bedrijfsleven werden aangesteld om al die softe hulpverleners een beetje in het gelid te laten lopen. Het sleutelwoord in alle sollicitatieteksten werd vervolgens 'proactief', zolang dit natuurlijk maar niet betekende dat je proactief buiten het gelid ging lopen als dat beter werkte.
Alle gekheid op een stokje: proactief zijn is ook alweer zo'n buzzwoord, maar het duidt wel op iets essentieels. De wilskracht en het creatieve beginsel om je bewust en intentioneel op iets te richten en ernaar te handelen, in plaats van volgend en reactief te zijn. Het is eigenlijk een uiting van wilskracht, die voor veel krachtige en succesvolle mensen al eigen is in hun karakter.
De vragen die jij jezelf moet stellen
De vraag die je aan jezelf kunt stellen om te bepalen of je proactief of reactief handelt (let wel: je 'bent' niet per se een proactief of reactief persoon, hoewel je natuurlijk persoonlijke patronen kunt ontdekken bij jezelf) is: 'Ben ik hier degene die creëert en initieert, of ben ik degene die reageert?'
Reageren is niet per se fout. In karate hakken ze meer. In aikido gebruiken ze de energie van de ander.
Kan ook.
De andere hulpvragen bij de Cirkel van Invloed:
- Ben ik betrokken? (c.q. 'Betrekt het mij?')
- Heb ik invloed? (c.q. 'Kan ik er invloed op krijgen en zo ja, hoe dan?')
Waarmee wij je kunnen helpen
Hoe jij je over het algemeen gedraagt op dit vlak, is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke patronen en gewoontes, karaktereigenschappen en de mate van persoonlijke ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.
Houd je niet van vrijblijvend gedoe en zoek je hierin een rechtstreekse en en diepgaande aanpak? Maak dan kennis met ons werk en boek een kosteloze strategiesessie om eens goed doorgezaagd te worden op wie je bent en wat er aan potentie in zit!
Over de auteur
Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, executive coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.