Waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor succes


Succes begint bij persoonlijke ontwikkeling. Ontdek waarom het zo belangrijk is en hoe je eraan kunt werken in deze praktische post.


Persoonlijke ontwikkeling gaat om het verbeteren van jezelf op verschillende gebieden, zoals je persoonlijke en professionele vaardigheden, je kennis en je persoonlijkheid. In deze praktische post leer je waarom persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is en krijg je tips om eraan te werken.


Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een beetje een vage term voor alles wat te maken heeft met het ontwikkelen van jouw 'zelf'. Het woordje persoonlijk druk dus vooral uit dat het over jou gaat verder is die paraplu ongelooflijk breed. Concreet gaat het vaak om het verbeteren van jezelf op verschillende gebieden, zoals je vaardigheden, kennis en persoonlijkheid. Het doel van persoonlijke ontwikkeling is uiteindelijk groei, vergroting, succes en een betere versie van jezelf worden. Zelfontwikkeling en persoonlijke groei zijn min of meer synoniemen.


Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor succes?

De basis gedachte waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor succes is dat wie jij bent en de mate waarin je jezelf kunt inzetten van invloed is op het resultaat dat er uitkomt. Met andere woorden: je kunt een kunstje leren, je kunt kennis opdoen en je kunt vaardigheden aanleren maar uiteindelijk gaat het er ook om dat jij de mens bent die dat allemaal kunt inzetten. Liefst niet op één gebied of in één situatie, maar inzetbaar op alle gebieden van je leven.


Hoe kun je werken aan persoonlijke ontwikkeling?

Eigenlijk draagt ons hele leven bij aan persoonlijke ontwikkeling: de uitdagingen die je meemaakt, je kinderen die je triggeren, een ontslag wat het beste in je naar boven haalt om beter terug te komen, maar ook de inspirerende mensen die je ontmoet en die een grote invloed hebben op hoe je in het leven staat. Persoonlijke ontwikkeling is dus iets heel natuurlijks.


Er zijn verschillende manieren om zelf gericht te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of zelfontwikkeling, variërend van heel vrijblijvend en verkennend tot meer serieus en specifiek. Denk aan het lezen van boeken, het volgen van cursussen en trainingen, het vinden van een mentor of coach, en het reflecteren op je eigen gedrag en ervaringen. Binnen het bedrijfsleven is vaak een gedeelte van deze ontwikkeling ondergebracht in de coaching en begeleiding van medewerkers, de feedback-processen en beoordelingscycli en de leiderschaps- en managementcursussen die worden aangeboden.


In alle gevallen is natuurlijkheid belangrijk, maar vrijblijvendheid een killer. Het is belangrijk om doelen te stellen en een plan te maken om deze doelen te bereiken. Door regelmatig te evalueren en bij te stellen, kun je ervoor zorgen dat je op de goede weg blijft en blijft groeien op persoonlijk niveau.


Hoe kun je persoonlijke ontwikkeling integreren in je dagelijkse leven?

Het kan lastig zijn om tijd vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling in een drukke dagelijkse routine. De realiteit achterhaalt ons allemaal, elke dag weer. Mijn ervaring is dat het het meest functioneel en effectief is om persoonlijke ontwikkeling onderdeel van je functioneren te maken. Een takenlijstje met elke dag 10 minuten in een leiderschapsboek lezen verzandt al snel.


Hoe dan wel? Overweeg eens om het stapsgewijs aan te pakken, en stap uit de bubbel van alles op jezelf houden en alleen doen. Bewust zorgen dat je elke maand een 1-op-1 met je meest directe leidinggevende of collega hebt of elk kwartaal een lezing volgt die jou werkelijk aanspreekt, kan een geweldige start zijn vanwaar het balletje verder gaat rollen. Andere mensen erbij betrekken is vaak een goed idee: het is dan niet een stiekeme hobby maar iets waar je met elkaar over spreekt en de impact wordt al snel groter.


Persoonlijke ontwikkeling is eigenlijk bewustzijnsontwikkeling

Het zijn verschillende termen, maar in essentie is persoonlijke ontwikkeling als het goed is niets minder dan bewustzijnsontwikkeling. 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt', zei Johan Cruijff. En juist omdat hij zoveel zag kon hij vermoedelijk zo'n fenomenale voetballer worden. De mate waarin wij in staat zijn om dingen te zien is ongelofelijk bepalend voor onze effectiviteit in ons werk, en ook ons geluk, onze mentale gezondheid en de kwaliteit van ons persoonlijke leven zijn onlosmakelijk verbonden met hoe bewust wij in het leven staan. Persoonlijke ontwikkeling is dus het bouwen aan je bewustzijn.


Het goede nieuws? Alles is bewustzijn, alles is voortdurend in beweging en je groeit dus van nature al voortdurend - met of zonder cursussen en trainingen.


Het nog betere nieuws? Je kunt die proces wel meer doelgericht gaan inzetten, zodat het sneller gaat, je veel meer kennis opdoet en al vanaf het begin rechtstreeks kunt gaan sturen op de doelen en resultaten die je nastreeft.


Hoe bereik je de beste resultaten?

Persoonlijke ontwikkeling op het hoogste niveau vraagt wel dat je al deze zaken behoorlijk persoonlijk aanpakt. Daarom spreek ik liever van innerlijke ontwikkeling dan van persoonlijke ontwikkeling: het begint in je innerlijke wereld, en de gevolgen daarvan worden uitwendig zichtbaar in je gedrag en je resultaten.


Er zijn een aantal afleveringen van de Innerlijk Leven Podcast die je kunt beluisteren om hierin meer inspiratie op te doen. Begin bij de onderstaande (de allereerste, nog met een achtergrondmuziekje en ouwe microfoon), en vergeet ook niet te luisteren naar de twee afleveringen die specifiek valkuilen bij persoonlijke ontwikkeling analyseren.


Ben je op zoek naar persoonlijke ontwikkeling die aansluit bij jouw persoonlijke maar ook bij jouw zakelijke realiteit? Maak dan eens kennis met de Triunification Matrix, ons specifieke instrument om een totale blauwdruk van je persoonlijke functioneren en ontwikkelingspotentieel te maken - in een paar uur tijd.


Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is psycholoog en executive coach en specialiseert zich in de integrale psychologie van trauma, leiderschap en topprestaties.