Wat is manifesteren? Ontdek de diepgaande betekenis.

Wat is manifesteren? Ontdek de diepgaande betekenis.

In de wereld van zelfontwikkeling en spirituele groei is het concept van manifesteren in toenemende mate populair geworden. Het idee dat we onze realiteit kunnen beïnvloeden en vormgeven door middel van onze gedachten, intenties en energie is intrigerend en krachtig.


Maar wat is de diepgaande betekenis achter het begrip manifesteren? En hoe onderscheid je het kaf van het koren in een overvolle markt vol gelukspsychologie? In dit artikel gaan we dieper in op de essentie van manifesteren en verkennen we hoe dit concept ons leven en de wereld om ons heen beïnvloedt.


Het fundament van manifesteren

We kennen in het dagelijkse leven allemaal de uitdrukking dat iets zich op een bepaalde manier manifesteert. Het heeft dus te maken met: uitdrukken. Of: een vorm krijgen. Het fundamentele principe achter manifesteren is gebaseerd op het idee dat alles in het universum bestaat uit energie en vibraties. Onze gedachten en emoties zijn ook vormen van energie, en deze energie kan resoneren met en invloed uitoefenen op de energie van de wereld om ons heen.


Daarom zou je simpel kunnen zeggen: wanneer er gesproken wordt over manifesteren gaat het over de samenhang tussen mijn innerlijke wereld en de uitwendige realiteit. Wat trek ik aan? Wat creëer ik? Of anders gezegd: wat manifesteer ik?


Het belang van gedachten en intenties

De centrale gedachte is dus dat alle bewustzijn een bepaalde frequentie of een bepaalde trilling heeft. Dit geldt dus ook voor onze gevoelens, onze gedachten en onze fundamentele overtuigingen. Dit gedachtegoed kennen we ook wel als de Wet van de Aantrekkingskracht of The Law of Attraction. Daarin zijn onze gedachten als zaadjes die we in de grond van het universum planten. Als we positieve gedachten en intenties koesteren, creëren we een vruchtbare bodem voor deze zaadjes om te groeien en bloeien. Negatieve gedachten daarentegen kunnen als onkruid zijn dat de groei van onze gewenste resultaten verstikt.


(...) als ge een geloof hebt als een mosterdkorrel,
zult ge tot deze berg zeggen
‘loop van hier naar daar!’
en hij zal lopen,-
en niets zal voor u onmogelijk zijn (...)
- Jezus Christus (Nieuwe Testament, Mattheüs 17:20)


De rol van geloof en overtuigingen

Onze diepste overtuigingen spelen een cruciale rol bij het manifesteren. Als we diep van binnen geloven dat iets mogelijk is, vergroten we de kans dat het zich daadwerkelijk manifesteert. 'Je moet geloven dat je van ze kunt winnen, anders hoef je de wedstrijd niet te spelen!', zegt de voetbalcoach tegen zijn elftal. Lukt dat tijdens de wedstrijd niet, zegt diezelfde coach: 'Er sloop twijfel in de groep'.


Het zijn allemaal duidelijke en tastbare voorbeelden die aangeven dat er een relatie is tussen wat we aan de binnenkant denken of als realiteit zien, en wat er aan de buitenkant uitkomt. Het is essentieel om bewust te worden van onze overtuigingen en ze indien nodig te transformeren zodat ze in lijn komen met de doelen en ambities die we in het leven hebben.


Co-creatie met het universum

Manifesteren is niet iets dat je solistisch doet. Er wordt wel gesproken over een samenwerking met het universum. Wat wordt daarmee bedoeld? Dat je eigenlijk ook wel aan de bak moet! Het betekent dus niet dat we simpelweg onze wensen en verlangens uitspreken en vervolgens achterover leunen, maar eerder dat we actie ondernemen en openstaan voor de kansen die zich voordoen.


Manifesteren is geen kunstje: als iets waarachtig belangrijk voor je is en je streeft het met volle intentie na, geeft dat een krachtige uitwerking.


Positieve energie en emoties

Hoe krachtiger de wens of intentie is, hoe groter de kracht van de trilling die je uitzendt. Vergelijk het met de geluidsgolven die door dolfijnen worden uitgezonden onder de waterspiegel: hoe krachtiger de geluidsgolf, hoe verder deze reikt.


Daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf. Het universum is ook eerlijk. Zeg je dat je meer geld en meer klandizie wilt, maar voel je eigenlijk vooral het gebrek daaraan? Dan straal je vooral tekort en gebrek uit. Dankbaarheid, vreugde en liefde verhogen de kracht van ons bewustzijn, en geven ons bijpassende levenservaringen. Met andere woorden: we trekken door positieve energie ook positieve ervaringen aan.


Emoties kunnen ook hinderlijk zijn voor je manifestatie-proces omdat ze je uit je afstemming op het allerhoogste doel halen. Verwarring, machteloosheid en verontwaardiging zijn voorbeelden van emoties die ons finaal vast kunnen zetten. En als dat realiteit is worden we als het ware voortdurend naar beneden getrokken: het koppie is niet vrij en de geest is niet onbevangen, maar de emotionele verkrampingen dicteren onze innerlijke toestand.


Manifesteren gaat niet om maakbaarheid

Uiteraard is dit laatste een goede reden om effectief therapeutisch werk te doen om je blokkades te doorbreken en de zuiverheid van je innerlijk te vergroten. Dit kan op legio manieren.


Ik hoop dat bij je blijft hangen dat manifesteren ons herinnert aan onze scheppende vermogens: we hebben als individuen de potentie om een positieve, scheppende invloed op ons leven te hebben. Daarvoor moeten we wel een diepgaand proces van bewustwording doormaken, waarin we een bewuste relatie ontwikkelen met onze gedachten, intenties, overtuigingen en levensenergie.


De diepere les hier is dat manifesteren niet om maakbaarheid gaat. Het vraagt juist het overgeven van ons kleine persoonlijke willetje aan de grotere, goddelijke wil - die ons persoonlijke zelf overstijgt. Het gaat dan niet langer om 'Ik wil' maar om 'Wat wil doorheen mij gebeuren?'


Spreekt dit jou aan en heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een vrijblijvend strategiegesprek.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande filmpje over persoonlijke ontwikkeling, met daarin specifiek aandacht voor bewustzijn in relatie tot leiderschap en ondernemerschap.