Marshall Goldsmith’s Stakeholder Centered Coaching

Marshall Goldsmith’s Stakeholder Centered Coaching


Ontdek de basis van Stakeholder Centered Coaching en de voordelen die het de bieden heeft voor leiderschapsontwikkeling en coaching van directieleden.Leiderschapscoaching volgens Marshall Goldsmith

Over Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmith is de grondlegger van Stakeholder Centered Coaching. Hij is een van de meest gerespecteerde executive coaches ter wereld, met erkenning door Forbes, The Times en The Wall Street Journal. Behalve zijn MBA (Kelley School of Business) behaalde hij ook een PhD aan de UCLA Anderson School of Management in Los Angeles. Hij is een bekende 'Leadership thinker' en werkte met grote namen als Alan Mulally, de voormalige CEO van Ford Motor Company. Onder de bestsellers die hij schreef zijn onder andere ‘What got you here won't get you there' en ‘The Earned Life'. Als klap op de vuurpijl zijn Marshall en ik op dezelfde dag jarig :-)


Wat is Stakeholder Centered Coaching?

Stakeholder Centered Coaching (SCC) is een coachingsmethodiek die voor de verandering nu eens niet de leider of de CEO centraal stelt en evenmin de meer of minder beroemde en geliefde coach. Leiderschapscoaching heeft als het goed is vooral merkbaar resultaat op de zogenaamde stakeholders: de belanghebbenden die dagelijks met hun directeur te maken hebben (en heel goed weten wat zijn sterke en zwakke punten zijn). In SCC wordt op een gestructureerde en meetbare manier gewerkt aan het verbeteren van leiderschap - op een manier waar als het goed is niet alleen de leider zelf, maar ook team en organisatie gelukkig van worden.


Welke voordelen biedt Stakeholder Centered Coaching?

 • De coaching gaat niet alleen over jou als directeur of CEO: je belangrijkste stakeholders zijn gedurende de 12 maanden van je coachingstraject nauw betrokken bij jouw functioneren en bij je vorderingen. Sterker nog: zij beoordelen jouw vooruitgang!
 • Het is niet even praten of even coachen voor een paar maanden: je werkt aan blijvende implementatie van de behaalde winst, op alle niveaus. Kortom: elk serieus bedrijf verdient de investering in tijd en geld in veelvoud terug.
 • Je werkt aan meetbare doelstelling en dus ook meetbaar resultaat. Geen meetbaar resultaat? Dan stuurt de coach geen factuur!


  Hoe werkt het in de praktijk?

  Aan het begin van het coachingstraject kies je vanuit de feedback die je vanuit je mensen ontvangt 2 belangrijke leiderschapsvaardigheden waarin je - veel! - beter wilt worden. In de dagelijkse praktijk werk je met de betrokken stakeholders gestructureerd aan het bereiken van die doelen. Bijvoorbeeld: beter delegeren of effectiever communiceren. Een vol jaar lang krijg je elke maand feedback (feedforward noemen we dat dus, in SCC) van je stakeholders op hoe je het doet, en aan de hand daarvan ontwikkel je verder. De coach begeleidt je vanzelfsprekend in alles. Tussendoor volgt twee keer een evaluatiemoment en aan het eind maak je de balans op: ben je beter geworden als leider, of niet? Het goede nieuws: deze werkwijze zorgt in meer dan 90% van de gevallen voor significante en positieve resultaten.  Wat is ervoor nodig?

  De methodiek is simpel en effectief, maar het vraagt wel het nodige van de leider die zich laat coachen. Marshall Goldsmith spreekt zelf van drie belangrijke vereisten: moed, nederigheid en discipline. In dit verdiepende artikel ga ik in op wat ervoor nodig is om succesvol met Stakeholder Centered Coaching te werken - zowel voor grotere als voor kleinere bedrijven en organisaties - en hoe de 5 stappen van het coachingsproces precies in zijn werk gaan.


  Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is psycholoog en executive coach met een specialisme in trauma, leiderschap en topprestaties.