Marshall Goldsmith’s Stakeholder Centered Coaching

Marshall Goldsmith’s Stakeholder Centered Coaching


Ontdek de basis van Stakeholder Centered Coaching, de voordelen die het de bieden heeft voor je leiderschapsontwikkeling en de mogelijkheden om Marshall Goldsmith's oorspronkelijke model nog verder te brengen.


Stakeholder Centered Coaching biedt namelijk een uitstekende ingang om te werken aan krachtig leiderschap vanuit de ziel.


Wat is Stakeholder Centered Coaching?

Stakeholder Centered Coaching (SCC) is een coachingsmethodiek die voor de verandering nu eens niet de leider of de CEO centraal stelt en evenmin de meer of minder beroemde en geliefde coach.


Leiderschapscoaching heeft als het goed is vooral merkbaar resultaat op de zogenaamde stakeholders: de belanghebbenden die dagelijks met hun directeur te maken hebben (en heel goed weten wat zijn sterke en zwakke punten zijn).


In Stakeholder Centered Coaching wordt op een gestructureerde en meetbare manier gewerkt aan de gedragsverandering van de leider, op zo'n manier dat niet alleen de leider maar ook de organisatie ervan opbloeit.


Stakeholder Centered Coaching heeft de potentie om een nieuwe leiderschapscultuur neer te zetten gebaseerd op feedforward en positieve gedragsverandering.


Over Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmith is de grondlegger van Stakeholder Centered Coaching. Hij is een van de meest gerespecteerde executive coaches ter wereld, met erkenning door Forbes, The Times en The Wall Street Journal. Behalve zijn MBA (Kelley School of Business) behaalde hij ook een PhD aan de UCLA Anderson School of Management in Los Angeles.


Hij is een bekende 'Leadership thinker' en werkte met grote namen als Alan Mulally, de voormalige CEO van Ford Motor Company. Onder de bestsellers die hij schreef zijn onder andere ‘What got you here won't get you there' en ‘The Earned Life'.


Als klap op de vuurpijl zijn Marshall en ik op dezelfde dag jarig :-)



Welke voordelen biedt Stakeholder Centered Coaching?

Om te beginnen gaat Stakeholder Centered Coaching niet alleen over jou als directeur of CEO: je belangrijkste stakeholders zijn gedurende de 12 maanden van je coachingstraject nauw betrokken bij jouw functioneren en bij je vorderingen.


Sterker nog: zij beoordelen jouw vooruitgang!


Het is niet even praten of even coachen voor een paar maanden: je werkt aan blijvende implementatie van de behaalde winst, op alle niveaus. Kortom: elk serieus bedrijf verdient de investering in tijd en geld in veelvoud terug.


Je werkt aan meetbare doelstelling en dus ook meetbaar resultaat. Zonder meetbaar resultaat hoef je niets te betalen.


Hoe werkt het in de praktijk?

Aan het begin van het coachingstraject kies je vanuit de feedback die je vanuit je mensen ontvangt 1 of 2 belangrijke leiderschapsvaardigheden waarin je jezelf wilt verbeteren.


In de dagelijkse praktijk werk je met de betrokken stakeholders gestructureerd aan het bereiken van die doelen. Bijvoorbeeld: beter delegeren of effectiever communiceren.


Een halfjaar of een heel jaar lang krijg je elke maand feedback (feedforward noemen we dat, omdat het positief en toekomstgericht is) van je stakeholders. Aan de hand daarvan ontwikkel je verder. De coach begeleidt je vanzelfsprekend in alles.


Tussendoor volgt één of twee keer een evaluatiemoment en aan het eind maak je de balans op: ben je beter geworden als leider, of niet? Het goede nieuws: deze werkwijze zorgt in meer dan 90% van de gevallen voor significante en positieve resultaten.


Courage, Humility en Discipline

De methodiek van Stakeholder Centered Coaching is simpel en effectief, maar het vraagt wel het nodige van de leider die zich laat coachen. Marshall Goldsmith spreekt zelf van drie belangrijke vereisten: moed, nederigheid en discipline.


Moed om met de billen bloot te gaan, je te laten coachen en je mensen feedback op jou te laten geven.


Nederigheid om elke keer vriendelijk te bedanken voor de feedback die je krijgt, en je ego aan de kant te zetten wanneer je als directeur of leidinggevende je directiestoel even verlaat en gewoon gaat luisteren.


Discipline om elke maand te vragen waarin je kunt verbeteren, en de gedragsverandering voortdurend voort te zetten en te blijven evalueren.


Krachtig leiderschap vanuit de ziel

Ik ben mij ervan bewust dat het werk van Marshall Goldsmith vooral bekend is geworden vanwege de nadruk op meetbare resultaten (‘Measurably Improving Leadership Around the World’).


Vergis je echter niet: deze drie kernbegrippen bieden ook een prachtige ingang om zielsgericht naar leiderschapskwaliteiten te kijken.


Stakeholder Centered Coaching biedt namelijk belangrijke ingrediënten die ten goede komen aan innerlijk leiderschap:


  1. Er is voortdurende uitwisseling met je mensen (gunstig voor de verspreiding van de positieve olievlek binnen je organisatie);
  2. Er is een zekere mate van verzachting die ego-tendenzen verzwakt (zachtheid geeft openingen voor meer intieme gesprekken en groter vertrouwen);
  3. De feedforward-vragen geven een opening om te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen en purpose (gedragsdoelstellingen zijn één, het waarom van die gedragsdoelstellingen is twee);
  4. De energetische beweging wordt in een feedforward-cultuur gemakkelijk uitgebreid naar andere onderdelen van je organisatie (passend bij een olievlek van geleidelijke groei en ontwikkeling).


Inner Leadership

Ben jij op zoek om je leiderschapsvaardigheden naar een hoger plan te tillen en wil je dit op een krachtige en diepgaande manier aanpakken?


Is het belangrijk dat je niet alleen vaardigheden aanleert maar ook als mens wezenlijk ontwikkelt?


Ben je op zoek naar grotere zelfkennis en mensenkennis?


Wil je vooral je leiderschap ten dienste stellen van een persoonsoverstijgend doel, zoals het nastreven van een gezamenlijk purpose of het helpen van je mensen om zichzelf verder te ontwikkelen?


Dan is Inner Leadership wellicht interessant voor jou. Binnen Inner Leadership bieden wij Stakeholder Centered Coaching aan in combinatie met een behoorlijke hoeveelheid innerlijk werk (o.a. Brainspotting), veel kennis van psychologie en bewustzijnsontwikkeling en de mogelijkheid om gericht te werken aan de persoonlijke blokkades die je in je leven en leiderschap tegenkomt.


Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.