Leiderschap Ondernemerschap Integrale psychologie

Leiderschapstraining en -coaching met De Zeven Pijlers

Jul 20, 2024

Het boek De zeven pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling biedt zeven overkoepelende thema's waarmee je met een integrale blik naar persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling kunt kijken:

  • Foundation
  • Creative Force
  • Feelings
  • Heart
  • Truth
  • Insight
  • Inspiration.


In dit artikel lees je hoe je deze thema's terugvindt in je eigen persoonlijke leven, je leiderschap en je ondernemerschap (en hoe je deze tot een grotere ontwikkeling kunt brengen!).


Lijkt het op de Seven Habits of Highly Effective People?

Misschien moet je bij 'De Zeven Pijlers' meteen wel denken aan Stephen Covey's bekende 'Seven Habits of Highly Effective People'.


Hebben onze Zeven Pijlers daarmee te maken?


Nee.


Covey's boek is zeer nuttig, maar richt zich meer op persoonlijke effectiviteit dan op een integraal overzicht van hoe mensen in elkaar zitten en welke thema's er als een rode draad in hun leven en ook in hun leiderschap te vinden zijn.


Wat is nu echt onderscheidend aan de Zeven Pijlers?

Je kunt je altijd afvragen of er iets nieuws is onder de zon. En het goede nieuws daarbij is: de echte belangrijke dingen refereren altijd aan iets universeels (of een vorm van hogere ordening). In de Zeven Pijlers kun je bijvoorbeeld de thematieken van de bekende chakra's of energiecentra tegenkomen.


Onderscheidend aan het boek maar ook aan de trainingen en coaching die wij verzorgen:


  • Het slaat een brug tussen de wereld van trauma en de wereld van leiderschapsontwikkeling (ogenschijnlijk verschillende dingen, maar ook in leiderschap en ondernemerschap speelt trauma een rol!)


  • Het verenigt het spirituele perspectief met het praktische, doelgerichte en fysieke perspectief ('Kop in de wolken' en 'Poten in de klei')


  • Het verenigt onze persoonlijke en zakelijke ontwikkeling tot één samenhangend plaatje.


Waarom is dit zo belangrijk?


Omdat het coaching en leiderschapsontwikkelingsprogramma's kan helpen om meer transformatief te zijn.


De zeven pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling


Persoonlijk leiderschap vormgeven met de Zeven Pijlers

De term persoonlijk leiderschap kan heel goed gaan over een realiteit buiten de boardroom: bijvoorbeeld hoe je je beslissingen in je leven neemt en hoe jij je doelen stelt.


Wij gebruiken ook graag de term innerlijk leiderschap: deze benadrukt al wat meer dat we in dat proces ook leiding moeten geven aan wat wij in onze eigen bewustzijnsruimte tegenkomen (bijvoorbeeld ook innerlijke kindjes).


Hoe dan ook: in je persoonlijke leiderschap is het van groot belang dat je niet een stukje ontwikkelt, maar het totaalplaatje. Meestal wordt onze aandacht vooral getrokken door de thema's die bewust een rol spelen en waarmee we worstelen, maar dat maakt soms ook dat we het geheel uit het oog verliezen.


De Zeven Pijlers helpen ons om onze ontwikkeling vanuit een integraal perspectief te benaderen, zodat je geen belangrijke stukken vergeet (die vervolgens later alsnog terugkomen).


Teamontwikkeling en teamcoaching

ln teamcoaching en teamontwikkeling hebben we opnieuw te maken met persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, maar dan vanuit een groepsgedachte.


Dat betekent dat er helpende factoren zijn, maar ook hindernissen en blokkades die specifiek met de interactie te maken hebben.


Waar we in individuele coaching een totaalplaatje van één persoon willen krijgen, willen we in teamverband graag zien welke overkoepelende thema's er spelen voor het collectief.


Bijvoorbeeld:


  • Foundation: is er een stevige basis van identiteit en rust, en is de bestaanszekerheid en emotionele veiligheid goed geborgd?
  • Creative Force: is er vrijheid voor creativiteit en scheppende initiatieven? Stroomt het allemaal een beetje, en worden er nieuwe ideeën geschapen?
  • Feelings: is er een natuurlijk gevoelsleven in je team, of zijn er allerlei emotionele blokkades, ergernissen en energiezuigers?
  • Heart: kun je met elkaar de liefde voelen voor het WAAROM van wat je doet met elkaar. Hebben jullie met elkaar een kloppend hart?
  • Truth: is er openheid en oprechtheid in spreken, denken en handelen? Of leven er allerlei onuitgesproken schaduwboodschappen onder water?


Insight en Inspiration werk ik met teams graag persoonlijk uit, omdat ze betrekking hebben op fundamentele bewustzijnsvragen en spirituele processen.


Leiderschapsstijlen

Of je nu een DSM-5, een DISC-model of de bekende Big Five gebruikt: er zijn diverse manieren in de omloop om het karakter of de persoonlijkheidsstijl van mensen vast te leggen.


Hoewel je kleurverschillen kunt onderscheiden, is het grote gevaar dat dingen vast komen te liggen (en het leven is voortdurend in beweging).


Datzelfde geldt voor leiderschapsstijlen: de bekende indelingen van Hersey en Blanchard zijn richtinggevend, maar niet bedoeld om dingen vast te zetten.


De State of Being

De overkoepelende factor hierbij is de staat van 'zijn'.


Sturend leiderschap en coachend leiderschap zijn wat meer directief, en laten meer fysieke elementen zien. Het is als een klein kindje dat een grotere mate van fysieke bevestiging (objectpermanentie) nodig heeft om te weten dat mama dichtbij is.


Ondersteunend leiderschap en delegerend leiderschap laten wat meer ruimte ontstaan en zelfs gaten vallen, vertrouwend dat er voldoende bewustzijnsontwikkeling en draagkracht in je mensen is dat deze ruimte verdragen en gedragen kan worden.


De vraag is: is er een stukje kracht nodig, of juist ruimte?


Het nut van de Zeven Pijlers

Het maakt niet zoveel uit welk van deze vier leiderschapsstijlen het meest in manifestatie is: de Zeven Pijlers kunnen je als leidinggevende of als manager helpen om te zien met welk overkoepelend thema je eigenlijk te maken hebt.


Om dit innerlijk aan te pakken, kun je eerst als leidinggevende je eigen assessment maken. Je traint daarmee je vermogen om af te stemmen op je mensen en innerlijk inzicht te hebben in hoe ze functioneren en wat ze nodig hebben.


Door dit te doen, ben je feitelijk al aan het afstemmen op hun ontwikkelingsbehoeften en welke stijl van leidinggeven dat het beste zou faciliteren.


Vervolgens kun je de onderstaande vragen ook door je mensen zelf laten beantwoorden, of ze gebruiken als uitgangspunt in gesprekken.


Praktische checklist

Er zijn een aantal hulpvragen beschikbaar die je kunt stellen om als het ware een stukje zelf-diagnostiek te doen. Vertrouw hierbij simpelweg op het antwoord dat vanzelf opborrelt, of het antwoord dat je lichaam je geeft.


Foundation: ‘Staat het?’

Hoe staat het met jouw stevigheid en basisvertrouwen? Hoe stevig zijn jouw zijnsgrond en identiteit? Hoe bang ben je dat de stoelpoten onder je vandaan worden getrokken?


Creative Force: ‘Stroomt het?’

Hoe staat het met jouw creatieve en scheppende vermogens? Komt eruit wat erin zit? Ervaar je een drive om te creëren, en in hoeverre lukt het om neer te zetten wat je wílt neerzetten? Durf je in het leven de stappen te zetten die je moet zetten?


Feelings: ‘Voelt het?’

Welke woorden komen er spontaan bij je boven als ik je vraag om je gevoelsleven te beschrijven? Kun je merken dat er in je lichaam of in je gedachten een bepaalde reactie tot stand komt?


Heart: ‘Klopt het?’

In hoeverre heb jij contact met je hartewensen en zielsverlangens? Welke trefwoorden komen er boven als je contact maakt met je hart?


Truth: ‘Spreekt het?’

Leef en spreek jij je waarheid? Slik je veel in? Laat jij het achterste van je tong zien? In hoeverre draag jij in je spreken, je denken en je handelen uit waar je echt voor staat?


Insight: ‘Ziet het?’

Heb je een helder bewustzijn, en kun je goed door de buitenkant heen kijken? Heb je een goed en doordringend inzicht in jezelf, in anderen en wat er in jouw ogen gebeurt in de wereld om je heen? Voelt je bewustzijn helder, bewolkt of een beetje mistig en verduisterd?


Inspiration: ‘Ontvangt het?’

Wat betekent spiritualiteit voor jou? Ervaar je dat je ‘ontvangt’ vanuit het hogere? En hoe is het gesteld met het geestelijke aspect in jouw leven?


Al deze vragen kun je beantwoorden voor jezelf persoonlijk, maar kun je ook beantwoorden voor je team. In onze teamcoaching bieden wij de ruimte om hierbij in een begeleide setting stil te staan.