Geeft Brainspotting bijwerkingen?

Geeft Brainspotting bijwerkingen?

Misschien ben je geïnteresseerd in Brainspotting, en vraag je je af hoe de ervaring van het brainspotten is, zowel tijdens de sessies als achteraf. In dit artikel leg ik je alles uit over de bijwerkingen en neveneffecten.


Over Brainspotting

Kort over Brainspotting: Brainspotting is een zogenaamde brain-based therapiemethode die gericht is op het verwerken van trauma, angsten en emotionele blokkades. Op het eerste gezicht is het een gekke therapiemethode, omdat je gedurende geruime tijd niets anders doet dan naar een stokje kijken. Het mantra van Brainspotting is echter 'Where we look affects how we feel', en het komt er dus op neer dat je brein overuren maakt terwijl je ogenschijnlijk aan het nietsdoen bent. Dat komt omdat we niet zomaar random naar een stokje kijken, maar specifiek zoeken naar de zogenaamde 'brainspots': oogposities waar maximale verwerking optreedt.


De resultaten liegen er dan ook niet om: een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken en artikelen ondersteunt de werkzaamheid van Brainspotting bij diverse soorten klachten en blokkades en experts als Bessel van der Kolk, Norman Doidge en Gabor Maté hebben zich er zeer lovend over uitgelaten.


Hoe ervaren cliënten een sessie?

In de loop van meer dan 15.000 sessies ben ik een bepaalde gemene deler gaan zien in hoe sessies verlopen. Omdat Brainspotting geen protocollaire werkwijze kent, is elke sessie anders. Dat houdt het boeiend en onvoorspelbaar. Over het algemeen is in een eerste sessie echter al zichtbaar dat de spreekwoordelijke gebalde vuist zich ontspant, en de vingers zich stukje bij beetje openen met uiteindelijk een loom en ontspannen gevoel als resultaat. Ontspannend en ruimte gevend, zijn dus woorden die het brainspotten goed omschrijven.


Mogelijke bijwerkingen van Brainspotting

Dat het een ontspannend effect heeft en ruimte geeft, wil echter niet zeggen dat er geen rommel naar boven kan komen. Dat is wat mij betreft nog nooit erger geweest dan de klachten, en ik heb in al die jaren nooit meegemaakt dat er bijwerkingen waren die zelfs maar in de buurt kwamen van 'middel erger dan de kwaal'. Toch geef ik je een kleine opsomming, zodat je een beeld kunt vormen.


Tijdelijke verergering van symptomen

Sommige mensen kunnen tijdelijk een verhoogde emotionele intensiteit ervaren na een sessie, vooral als er diepe emoties of trauma's worden aangeraakt. Met name de eerste paar dagen na een eerste sessie kun je je voelen alsof je een stevige workout hebt gehad.


Emotionele reacties

Verschillende therapiemethodes bij trauma verschillen onderling een beetje in hoeveel emoties ze losmaken. In Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt de spanning veelal bewust opgezocht door met het rotste stuk van een traumatisch beladen herinnering te werken. Daarbij kun je dus verwachten dat het vervelend of emotioneel beladen is, maar dat doen we uiteraard met het idee dat we dan ook een hoop spanning kunnen losmaken. Brainspotting hoeft niet per se op het rotste stuk te focussen en is uitstekend te doseren qua intensiteit. Tijdens de sessie kunnen er echter wel emotionele gelaagdheden in onszelf worden losgemaakt, waardoor verdriet, angst en woede tijdens of na de sessie naar boven komen.


Vermoeidheid

Nogmaals: het kan voelen als een workout. Intense sessies kunnen emotioneel en fysiek uitputtend zijn, wat kan leiden tot een moe lijf en een moe hoofd na de sessie. Soms vallen mensen als ze eenmaal thuis zijn op de bank in slaap.. Ik zeg vaak tegen mensen die voor het eerst komen brainspotten: 'Niet 's avonds je belastingaangifte doen.'


Komen alle trauma's terug?

Het kan zijn dat er tijdens traumatherapie herinneringen loskomen die je even was vergeten. Dat is geen doel op zich, en is niet noodzakelijk om tot goede verwerking te komen. Ik zou dus zeggen: 'Nee, niet alle trauma's komen terug.' Je mag er wel rekening mee houden dat elke vorm van therapie beweging brengt in je emotionele bewustzijn, en dat daarbij kan horen dat er lichamelijke sensaties, emotionele blokkades en ook beelden en herinneringen zijn die gedurende enige tijd opspelen, simpelweg omdat ze lange tijd onder water hebben gezeten. Don't worry too much.


Veranderingen in denkpatronen

Brainspotting kan veranderingen in denkpatronen en gedragspatronen teweegbrengen, zelfs zonder dat je erop getraind hebt. Dit kan onwennig zijn, niet primair voor jezelf (het gaat namelijk vanzelf) maar wel voor je omgeving. Daarom is het in de regel goed dat liefdespartners goed weten wat Brainspotting is en wat ze 's avonds op de bank of in bed kunnen verwachten.


Conclusie

Hoewel Brainspotting als een effectieve en veilige therapie wordt beschouwd, is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en overwegingen. Elke vorm van psychotherapie kan een emotionele reactie teweegbrengen, vooral bij het aanpakken van trauma. Het is essentieel om samen te werken met een professionele therapeut, open te communiceren en geduldig te zijn met jezelf terwijl je aan je herstel werkt.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over Brainspotting en hoe wij Brainspotting gebruiken in onze coachingsprogramma's voor leiders en ondernemers.