Mijn ervaringen met Brainspotting - als therapeut en als cliënt
Wil je meer weten over Brainspotting? Misschien is juist een persoonlijk relaas dan wel belangrijk voor je. In dit artikel lees je over mijn persoonlijke ervaringen aan beide kanten van de tafel - als therapeut en als cliënt.
Ik ga je in dit artikel alles vertellen over:
- mijn kennismaking met Brainspotting;
- waarom ik al snel 'om' was en EMDR in de kast liet liggen;
- welke opvallende ervaringen ik heb gehad in zowel het uitvoeren als het ondergaan van Brainspotting.
Ben je per ongeluk op deze blog verzeild geraakt? Bekijk dan eerst het onderstaande filmpje over Brainspotting.
Mijn eerste ervaringen met Brainspotting
Het lijkt me een heel goed idee om deze blog te schrijven over de persoonlijke ervaringen die ik heb opgedaan met Brainspotting. Ik heb al vaker verteld dat ik niet actief op zoek was naar iets nieuws en al helemaal niet naar Brainspotting. Later heb ik nog eens tegen uitvinder David Grand gezegd in een voorstelrondje tijdens een training: 'Brainspotting FOUND ME'.
Ik was gedurende vier of vijf jaar behoorlijk tevreden met EMDR en gesprekstherapie. Het was uiteindelijk een cliënt die mij nieuwsgierig maakte: 'Ken je ook Brainspotting?' Aanvankelijk dacht ik: weer wat nieuws. Geen behoefte aan. Maar de nieuwsgierigheid won het van de scepsis en the rest is history.
Sindsdien heb ik bij benadering 15.000 Brainspotting-sessies gegeven en er iets minder dan 100 zelf ondergaan. Mijn ervaring als therapeut omvat niet alleen individuele sessies bij mensen met langdurige traumagerelateerde klachten, PTSS en dissociatieve stoornissen maar ook op performance gericht werk met topsporters, professionele musici en met allerlei toppresteerders die op hun eigen vakgebied actief zijn in het bedrijfsleven.
De simpele basis van het brainspotten
Al deze mensen hebben natuurlijk één ding gemeen: ze hebben hersenen, oftewel een 'brein'. En iedereen met een brein kun je brainspotten!
Ook over de hersenen wordt veel onzin beweerd, ten aanzien van hersenhelften, stofjes en hersen-claims. Als er één ding met een zekere mate van stelligheid beweerd kan worden is het in dit verband toch wel dat het brein niet los te zien valt van het lichaam. De hersenen vormen de machinekamer van ons gehele systeem, en de naadloze synchroniciteit tussen kop en lijf kun je met Brainspotting uitstekend gebruiken en versterken. Of je nu in de kreukels zit of gewoon veel beter wilt gaan presteren.
De Brainspotting opleiding
De Brainspotting-opleiding is een getrapt model met een fase één tot en met vier, alsmede wat masterclasses en specialisatie-trainingen. Phase 1 en Phase 2 zijn noodzakelijk om als therapeut aan de slag te kunnen (en leiden in Nederland en België tot de benaming 'Practitioner'). Vervolgens zijn Phase 3, Phase 4 en de specialisatie-cursussen geschikt om je verder te bekwamen binnen het specialisme dat je reeds hebt.
Spreekt het je aan om professioneel met Brainspotting te werken? Brainspotting Nederland zet de deur zeer inclusief open voor iedereen, in de verwachting dat cursisten hier zelf verantwoordelijk mee omgaan. Dat maakt dat er tijdens trainingen nogal eens sprake is van een bonte samenstelling van beroepsgroepen - iets waar mijn vakgenoten vaak aan moeten wennen omdat we zo gewend zijn aan de gesloten gelederen en hoepels waar we qua opleidingen en registraties voortdurend door moeten springen.
Natuurlijk geldt hierbij dat de Brainspotting-opleiding bestemd is voor professionals die eigenlijk al wel thuis zijn in het werken met een bepaalde doelgroep. Alleen een Phase 1 en Phase 2 zijn uitstekend geschikt om je te bekwamen in het brainspotten maar je voelt wel aan je water aan dat het toch noodzakelijk is dat iemand ook een goede beroepsopleiding heeft genoten en over de nodige werkervaring en supervisie beschikt om Brainspotting bij specifieke vraagstukken en klachtenbeelden toe te passen.
Geeft Brainspotting bijwerkingen?
Eén van de meest gestelde vragen is de vraag naar neveneffecten en bijwerkingen. Geeft Brainspotting bijwerkingen? Ik zou zeggen: nee.
Het woord bijwerkingen suggereert namelijk dat het een soort neveneffect is; een ongewenste toevoeging bij een bepaalde therapie. Heb je zo'n simpel beeld van therapie dat het alleen maar problemen weg moet nemen en verder geen enkele uitwerking mag hebben? Dan heb je denk ik een bekrompen beeld van welke therapie dan ook. Een goeie workout zet ook van alles in beweging.
En die vergelijking is eigenlijk wel passend. Waar gesprekstherapie in de regel niet zoveel met je lijf doet, laat Brainspotting zich het best vergelijken met een goeie training of workout in de sportschool. Na een intensieve sessie kun je vermoeidheid en spierpijn verwachten, en in het geval van Brainspotting kun je daar een beetje hoofdpijn, vermoeidheid, emotionaliteit of intense loomheid en ontspanning aan toevoegen. Hoe dan ook: het blijft vrijwel altijd binnen de grenzen van wat je met één of twee paracetamolletjes kunt bestrijden.
Zelfs bij de meest zware traumagerelateerde vraagstukken zou ik zeggen dat het over het algemeen zeker niet erger wordt dan de klachten zelf. Meestal is er juist sprake van een vrij vlotte ontspanning en verlichting, en voel je dat er wat gebeurt (heel fijn als je jarenlang vast zit). In grote lijn kun je de nawerkingen of bijwerkingen wel vergelijken met EMDR of Exposure, maar in de regel is het iets milder omdat we bij Brainspotting niet hoeven te forceren en per definitie goed aansluiten bij wat het lichaam op dat moment goed kan hebben.
Meer in detail hierover? Lees dan het artikel over Bijwerkingen bij Brainspotting.
Over de auteur
Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote Anne-Marie (tevens Brainspotting-collega) werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen. De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.
Heb je interesse om met ons te werken?
Kom met ons in contact om te horen hoe wij Brainspotting gebruiken in onze coachingsprogramma's voor leiders en ondernemers. Of geef je meteen op voor een kosteloos strategiegesprek.
Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?
Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje over onze visie op leiderschap en trauma, en waarom wij denken dat de integratie hiervan juist in het bedrijfsleven keihard nodig is.