Aarden: niet je zonnepanelen maar je zelf (met spatie)

Aarden: niet je zonnepanelen maar je zelf (met spatie)

Het woordje 'aarden' heb ik mijn academische psychologie-opleiding niet meegekregen. Google je op 'aarden', kom je uit op zonnepanelen en allerlei elektriciteit-websites. Hoezeer dat ook met elkaar te maken heeft: het is niet waar dit artikel over gaat.


In essentie is aarden ons vermogen om verbonden te zijn met de aarde.


Is aarden zweverig?

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar in essentie is het dat juist niet. Zweverige toestanden ontstaan wanneer je niet geaard bent. Juist hele nuchtere, rechttoe-rechtaan ruwe-bolster-blanke-pit-types zijn in de regel goed geaard. Voetjes op de grond en poten in de klei.


Een zweefteef is iemand (een dame, om precies te zijn) die vooral bezig is met het hogere maar in the process vergeet om ook nog verbinding te houden met de fysieke, materiële realiteit.


En zelfs dat materiële is niet zo plat als het lijkt: het woordje refereert namelijk aan mater (moeder) en dus, je raadt het al, moeder aarde.


Waarom is aarden belangrijk?

In de context van psychologie, coaching en persoonlijke ontwikkeling wordt vaak over aarden gesproken met een specifieke bedoeling.


Het is allemaal leuk en mooi om over het hart, het gevoelsleven en het spirituele te praten, maar in dat proces kun je ook een te grote nadruk leggen op het bovenlichaam: hoofd, schouders en torso. Mensen kunnen dan neigen naar over-spiritueel zijn, overmatig veel aandacht geven aan gevoelszaken en emoties en overal in de spirituele zin wat achter zoeken.


Eigenlijk zou je wensen dat er een klein bruggetje naar de onderrug, het achterwerk, de benen en de voeten werd getimmerd, zodat al die spirituele energieën mooi omlaag zouden kunnen stromen.


Wat is aarden precies?

Want dat is in essentie waar aarden over gaat: de energieën die ons lichaam huizen ook goed kunnen laten doorstromen naar de aarde. Zoals een geaard stopcontact zorgt dat een apparaat niet onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren middels een aardedraad, zorgt een goede balans tussen de diverse chakra's of energiecentra ervoor dat we niet ontploffen van de spanningen en inwendige energieën, maar deze enigszins kunnen laten circuleren.


Meestal hebben juist de buitengewoon spiritueel ingestelde types die een grote persoonlijke transformatie of spirituele crisis doormaken hun vermogen om te aarden hard nodig.


Aarden en de chakra's

Soms wordt er in spirituele kringen wat badinerend gesproken over 'minder spirituele' en 'meer aardse' mensen. Simpel gezegd: gewone stervelingen die het hogere nog niet hebben leren zien, of 'nog niet ontwaakt zijn'.


Het is prachtig als je ontwaakt. Maar de aarde blijft.


In termen van chakra's of energiecentra zou ik zeggen: bij mensen die zich er al mee bezig houden is het vaak niet het kruinchakra dat het meeste werk nodig heeft maar juist de onderste centra: het heiligbeenchakra en het stuitchakra (Muladhara).


Er komt een diepe kracht vrij wanneer deze weg gebaand wordt en ook in ons lichaam een geaarde draad ontstaat die ons een beter instrument maakt om onder druk en hoge energetische pressure te functioneren.


Chakras in bedrijf

Juist voor mensen die interesse hebben in deze spiritueel getinte onderwerpen maar tegelijk ondernemer zijn of anderszins actief als leidinggevende of bezielde professional hebben wij de Innerlijk Leven Podcast.


In de onderstaande aflevering kun je veel te weten komen over aarden en over specifiek het stuitchakra in relatie tot je persoonlijke maar ook je professionele bestaan.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.


Heb je interesse om met ons te werken?

Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.


Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?

Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze visie op trauma, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling - specifiek toegespitst op de doelgroep van leiders en ondernemers.