Woede-aanvallen: over emotionele kracht en onmacht
We zijn allemaal weleens boos, gelukkig, maar intense en structurele aanvallen of uitbarstingen van boosheid en woede zijn destructief voor jezelf en je relaties. In dit artikel krijg je meer achtergrondinformatie over woedeaanvallen bij volwassenen (hoe kinderlijk het er soms ook uit kan zien), met specifieke aandacht voor hoogsensitiviteit, autisme, ADHD, en patronen die doen denken aan narcisme of borderline problematiek.
Woedeaanvallen bij volwassenen
Woedeaanvallen bij volwassenen zijn uitbarstingen van intense woede en boosheid die leiden tot emotionele ontlading. Ze kunnen variëren van korte momenten van frustratie tot langdurige, destructieve uitbarstingen. Deze aanvallen kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder stress, relatieproblemen, persoonlijke problemen of onderliggende psychische aandoeningen.
Hoogsensitiviteit en woedeaanvallen
Hoogsensitieve volwassenen zijn gevoeliger voor emotionele prikkels en kunnen sneller overweldigd raken, wat soms kan leiden tot woedeaanvallen. Het is belangrijk voor hoogsensitieve mensen om hun gevoelens te erkennen, zelfzorg te beoefenen en stressmanagementtechnieken te leren om woedeaanvallen te voorkomen.
Autisme en woedeaanvallen
Volwassenen met autisme kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving of moeite hebben met het begrijpen en uiten van emoties, wat kan leiden tot woedeaanvallen. Het aanleren van emotionele regulatievaardigheden en het creëren van een voorspelbare omgeving kan helpen bij het beheersen van woedeaanvallen.
Woedeaanvallen bij ADD, ADHD en Borderline persoonlijkheidsproblematiek (BPS)
ADHD en Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) en Woedeaanvallen
ADHD en BPS kunnen beide gepaard gaan met impulsiviteit en emotionele instabiliteit, wat woedeaanvallen kan veroorzaken. Behandeling, zoals therapie en medicatie, kan helpen bij het beheersen van deze stoornissen en het verminderen van woedeaanvallen.
Woede-uitbarstingen bij narcisme
Narcistische woedeaanvallen komen voor wanneer een persoon met narcistische persoonlijkheidsstoornis zich bedreigd voelt of zijn ego wordt aangetast. Ze kunnen overdreven boos reageren op kritiek of uitdagingen. Omgaan met narcistische woedeaanvallen vereist vaak het stellen van grenzen en zelfzorg.
Omgaan met woedeaanvallen
Het omgaan met woedeaanvallen, of het nu van jezelf is of van een partner, vereist begrip en effectieve communicatie:
1. Begrijp de oorzaken
Hoe onredelijk het er ook uitziet: iets wat heel lelijk is kan vaak automatisch op afkeer en onbegrip rekenen. Maar misschien was dat juist wel het probleem! Probeer te begrijpen wat de woedeaanvallen veroorzaakt. Zijn er specifieke triggers?
2. Wees je bewust van de destructieve spiraal
Ik kan wel schrijven dat je kalm moet blijven, maar natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De intensiteit en heftigheid zullen altijd wat triggeren, variërend van angst tot boosheid terug. Het vervelende is dat heftige emotionele uitbarstingen vaak ook gevangen houden in een spiraal van heftigheid. Soms is eruit stappen en heel bewust niet reageren op je eigen emotionele reactie dus een goed idee.
3. Communiceer op een ontvankelijk moment
Eruit stappen en niet reageren is natuurlijk niet alles. Op een moment dat het kán moet je er zeker over praten, liefst op de dag zelf. Daarmee laat je zien dat je het serieus neemt en niet wegloopt voor de betekenis en impact die het heeft.
4. Leer emoties en onmacht reguleren
Er zijn vrij effectieve manieren om met intense emoties om te gaan. Omdat het waterpeil zo hoog staat is mediteren of ademhalingsoefeningen vaak een brug te ver. Een goed contact met een coach of therapeut is in eerste aanleg meer passend, en vanuit die basis zijn er legio mogelijkheden. Juist omdat er nogal eens schaamte om de uitbarstingen is, is mens-tot-mens contact een vereiste.
5. Stel grenzen
Juist omdat woede-uitbarstingen iets grenzeloos in zich hebben, is het belangrijk om jezelf te beschermen en duidelijke grenzen te stellen. Dat zorgt er ook voor dat het niet eindeloos blijft voortbestaan.
Hulp bij woedeaanvallen
Als je merkt dat woedeaanvallen een ernstig probleem zijn, is professionele hulp essentieel. Een therapeut of counselor kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken en het aanleren van vaardigheden om woedeaanvallen te beheersen.
Het is belangrijk op te merken dat woedeaanvallen, vooral als ze regelmatig voorkomen, serieuze gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en relaties. Het zoeken naar hulp is een belangrijke eerste stap naar herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen die ermee te maken heeft.
Over de auteur
Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.
De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.
Heb je interesse om met ons te werken?
Geef je dan op voor een kosteloos strategiegesprek.
Wil je meer weten over onze visie en werkwijze?
Bekijk dan het onderstaande introductiefilmpje met meer informatie over onze aanpak, onze doelgroep en onze visie op leiderschap, trauma en persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.