Persoonlijke ontwikkeling Bewustzijn

Hoe positieve affirmaties je leven kunnen veranderen

Jan 12, 2024

Welkom bij dit artikel over hoe positieve affirmaties je leven kunnen veranderen! Heb je ooit gemerkt hoe krachtig woorden kunnen zijn? Positieve affirmaties zijn korte zinnetjes die je herhaalt om je gedachten en overtuigingen te versterken. Ze hebben het potentieel om je mindset te transformeren en je te helpen je doelen te bereiken.


Wat is het doel van affirmaties?

Met positieve affirmaties kun je negatieve denkpatronen doorbreken en zelfvertrouwen opbouwen. Of je nu worstelt met zelfvertrouwen, succes, gezondheid of relaties, positieve affirmaties kunnen een krachtig instrument zijn om je mindset te versterken en blokkades te doorbreken.


Dit artikel geeft je een diepgaand inzicht in de wetenschap achter positieve affirmaties en hoe je ze effectief kunt gebruiken om je leven te transformeren. Ontdek de kracht van woorden en leer technieken om positieve affirmaties in je dagelijkse routine te integreren.


Inleiding tot positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn krachtige zinnen die je herhaalt om je gedachten en overtuigingen positief te beïnvloeden. Ze kunnen helpen om negatieve denkpatronen te doorbreken en je mindset te transformeren.


Het idee achter positieve affirmaties is gebaseerd op het principe van neuroplasticiteit, oftewel de mogelijkheid van ons brein om nieuwe neurale verbindingen te vormen. Wanneer je positieve affirmaties herhaalt, stuur je positieve signalen naar je brein, die op hun beurt je gedachten, emoties en gedrag beïnvloeden. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen, verbeterde prestaties, betere relaties en een algemeen gevoel van welzijn.


Kun je daarmee ook daadwerkelijk 'herprogrammeren'?


Ja en nee. Over het algemeen is de wens om jezelf te herprogrammeren geworteld in een diep vermijdingsgedrag van iets waar pijn of blokkades aan vast zitten. Hoewel affirmaties grote kracht in zich dragen, is het vaak nuttiger om die blokkades niet te overschreeuwen met nieuwe, positieve affirmaties, maar de bijbehorende drukkende en blokkerende energievelden aan te pakken.


De kracht van woorden en gedachten begrijpen

Woorden hebben een scheppende kracht. We dragen met onze woorden en gedachten dus bij aan de vorming van onze eigen realiteit.


Negatief gekleurde inhoud kan ons vasthouden in beperkende overtuigingen en ons ervan weerhouden ons volledige potentieel te bereiken. Positief gekleurde woorden en gedachten daarentegen kunnen ons empoweren en ons in staat stellen om onze dromen waar te maken.


Het begrijpen van de kracht van woorden en gedachten is de sleutel tot het gebruik van positieve affirmaties om je leven te veranderen.


Door je bewust te worden van de woorden die je gebruikt en de gedachten die je koestert, kun je negatieve patronen herkennen en daarvoor positieve affirmaties in de plaats gaan zetten.


De wetenschap achter positieve affirmaties

Wetenschappelijk geaccepteerde verklaringen achter positieve affirmaties leiden al snel naar de zogenaamde cognitieve dissonantie. Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.


Deze frictie kun je in essentie oplossen door of je opvattingen, of je gedrag aan te passen om het verhaal weer kloppend te krijgen. Meer hierover kun je lezen in Leon Festinger's boek A Theory of Cognitive Dissonance (1957).


Positieve affirmaties vergroten ons bewustzijn van wat wij werkelijk wensen, wat onze werkelijke overtuigingen zijn - en belangrijker nog: zodra je 'm uitspreekt, voel je de frictie ter plekke ontstaan.


Affirmaties werken dus bewustzijnsverhogend.


Neuroplasticiteit

Een tweede belangrijke wetenschappelijke term is neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zichzelf aan te passen en te herstellen. In The Brain that Changes Itself (Norman Doidge) kun je bijvoorbeeld lezen over de wetenschappelijke benadering van een brein dat zichzelf voortdurend schept en herschept.


Diverse wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen (tot en met MRI-bewijs aan toe) dat specifieke neurale paden worden versterkt wanneer mensen positieve affirmaties dagelijks gebruiken (bijv. Cascio et al., 2016).


Affirmaties in Emotional Freedom Techniques (EFT)

Een opvallende therapeutische methode waarin affirmaties een grote plaats hebben is Gary Craig's Emotional Freedom Techniques (EFT) - niet te verwarren met Sue Johnsons's Emotionally Focused Therapy (eveneens met afkorting 'EFT').


In Gary Craig's EFT wordt de systematiek van de energiebanen of meridianen gekoppeld aan elementen uit de cognitieve therapie. Deze methodiek is gemakkelijk aan te leren en toe te passen en zou volgens één van mijn intervisie-collega's (die internationaal met EFT traint) verplichte kost moeten zijn op elke basisschool.


In Emotional Freedom Techniques is een belangrijke rol weggelegd voor positieve affirmaties ('Ik accepteer mijzelf helemaal', 'Ik ben helemaal OK'). Hier is het niet bedoeld om jezelf op te peppen of om te praten, maar juist om des te effectiever te kunnen werken met de spanning en blokkades die hierbij in je lichaam liggen opgeslagen.


Potentiële voordelen van positieve affirmaties

Het gebruik van positieve affirmaties biedt diverse potentiële voordelen voor je mentale, emotionele en fysieke welzijn.


Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het regelmatig herhalen van positieve affirmaties:


1. Verhoogd zelfvertrouwen: Positieve affirmaties kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Door positieve overtuigingen over jezelf te herhalen, kun je negatieve zelfkritiek verminderen en je zelfvertrouwen opbouwen.


2. Verbeterde prestaties: Positieve affirmaties kunnen je helpen om negatieve gedachten en twijfels die je prestaties belemmeren te overwinnen. Door positieve affirmaties te herhalen, kun je jezelf motiveren en je geloof in je eigen capaciteiten versterken.


3. Stressvermindering: Positieve affirmaties kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Door positieve zinnen te herhalen, kun je jezelf kalmeren en een gevoel van innerlijke rust creëren.


4. Verhoogd welzijn: Positieve affirmaties kunnen je algemene welzijn verbeteren door positieve emoties te stimuleren en negatieve gedachten te verminderen. Door positieve affirmaties te herhalen, kun je jezelf in een positieve gemoedstoestand brengen en je algehele welzijn bevorderen.


5. Verhoogde veerkracht: Positieve affirmaties kunnen je veerkracht vergroten en je helpen om moeilijkheden en tegenslagen beter het hoofd te bieden. Door positieve zinnen te herhalen, kun je jezelf eraan herinneren dat je sterk en capabel bent, zelfs in moeilijke tijden.


Hoe effectieve affirmaties maken

Het creëren van effectieve affirmaties is cruciaal voor het succes van je positieve affirmatiepraktijk. Hier zijn enkele tips om effectieve affirmaties te maken:


Wees positief en bekrachtigend

Formuleer je affirmaties in positieve termen en gebruik krachtige woorden die je een gevoel van vertrouwen en empowerment geven. Vermijd negatieve woorden en gebruik geen ontkenningen ('ik ben niet langer een loser'), omdat deze je gedachten in de verkeerde richting kunnen sturen.


Maak ze persoonlijk:

Zorg ervoor dat je affirmaties specifiek gericht zijn op jou en je doelen. Maak ze persoonlijk en gebruik je eigen naam om een diepere verbinding met de affirmaties te creëren.


Gebruik tegenwoordige tijd

Formuleer je affirmaties alsof je ze al hebt bereikt. Gebruik tegenwoordige tijd en wees overtuigend in je woordkeuze.


Hou het kort en bondig

Houd je affirmaties kort en krachtig, zodat ze gemakkelijk te onthouden en te herhalen zijn. Je moet ze makkelijk kunnen 'voelen'.


Herhaal ze regelmatig

Om de kracht van affirmaties te benutten, is het essentieel om ze regelmatig te herhalen. Maak er een gewoonte van om je affirmaties dagelijks te herhalen, bij voorkeur meerdere keren per dag.


Affirmaties opnemen in je dagelijkse routine

Om positieve affirmaties effectief in je dagelijkse routine op te nemen, is het belangrijk om een strategie te hebben. Ik geef je graag wat ideeën en technieken:


Schrijf ze op

Schrijf je affirmaties op in een dagboek, notitieboekje of op post-its en plaats ze op plekken waar je ze regelmatig zult zien, zoals je spiegel, je bureau of je dashboard.


Herhaal ze hardop

Herhaal je affirmaties hardop terwijl je in de spiegel kijkt. Dit helpt om ze krachtiger te maken en een diepere verbinding met jezelf te creëren.


Gebruik visualisatie

Sluit je ogen en visualiseer jezelf terwijl je je affirmaties herhaalt. Stel je voor hoe het voelt om je doelen te bereiken en laat deze positieve gevoelens door je heen stromen.


Maak gebruik van technologie

Gebruik apps of online tools die speciaal zijn ontworpen om positieve affirmaties te ondersteunen. Deze kunnen je helpen om je affirmaties op een gestructureerde en georganiseerde manier te beoefenen.


Combineer het met andere activiteiten

Herhaal je affirmaties tijdens andere activiteiten zoals wandelen, sporten of mediteren. Dit helpt om je affirmaties te verankeren en ze een integraal onderdeel van je dagelijkse leven te maken.


Over de auteur

Dirk Jan Versluis (MM, MSc) is NIP-geregistreerd psycholoog, coach en internationaal gecertificeerd Brainspotting Practitioner. Samen met zijn echtgenote werkt hij met de doelgroep van ondernemers en zakenmensen die op persoonlijk vlak vastlopen vanwege trauma, gebrokenheid en destructieve patronen.

De methode die zij daarvoor ontwikkelden, Triunify®, onderscheidt zich door de krachtige en diepgaande aanpak waarin persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in één totaalplaatje wordt geïntegreerd.