Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Voor hoogsensitieven

Niet alleen in het privédomein maar ook in het bedrijfsleven worstelen mensen met sensitiviteit, overprikkeling en ogenschijnlijk overmatige empathische vermogens.

Hoogsensitiviteit: voorbij de hype en het softe gedoe

Sinds Elaine Aron de ‘Highly Sensitive Person’ (HSP) introduceerde, heeft hoogsensitiviteit een enorme vlucht genomen. Er zijn teveel zachte en introverte types die de term nodig hebben als justification om toe te geven aan hun gevoelsaard, en er is te weinig aanbod dat ook daadwerkelijk de kracht van een sensitief bewustzijn helpt te ontplooien.

AANDACHTSPUNTEN BIJ HOOGSENSITIVITEIT

  • Niet blijven hangen in overprikkeling

  • Je moet door het leven heen

    • Er kan trauma onder zitten

    • Je voelt je wellicht levenslang al 'anders'

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, overprikkeling en het Alice Miller Syndroom

Komen dingen bij jou teveel binnen? Kijk dan eens verder dan overprikkeling qua licht, geluid en specifieke mensen.

De psychoanalytica Alice Miller schreef in de vorige eeuw reeds over het verschijnsel dat kinderen op jonge leeftijd de emotionele worstelingen van hun ouders leren aanvoelen. Niet zonder zelfspot voegt ze daaraan toe dat deze mensen later uitstekende psychotherapeuten worden (omdat het aanvoelen dan een kracht is).

Veel hoogsensitieven zijn niet slechts overprikkeld door de hoeveelheid licht en geluid, maar moeten leren omgaan met de subtiele emotionele en energetische triggers die ze de hele dag door binnenkrijgen (simpelweg omdat hun bewustzijn zich steeds verder opent).

Meer hierover lees je in De zeven pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling.

Hoogsensitief in je leiderschap en ondernemerschap

Hoogsensitiviteit en introverte persoonskenmerken komen natuurlijk ook bij ondernemers en leidinggevenden voor.

Zowel je leiderschap als je ondernemerschap zijn er bij gebaat dat je jezelf niet verliest in verwoede pogingen om minder gevoelig te raken.

Sterker nog: het vermogen om in te voelen en af te stemmen kun je tot grote hoogten ontwikkelen (en dat kan geweldige impact hebben op je resultaten). 

Dirk Jan Versluis

Waarom hoogsensitiviteit vraagt om zielsgerichte psychologie

De mainstream-psychologie in Nederland is grotendeels op het mentale en cognitieve gebaseerd. In die gedachtenwereld bestaat weinig ruimte voor het zintuiglijke aspect van het omgaan met prikkels (hooguit word je verwezen naar een ergotherapeut).

Hoogsensitiviteit gedijt goed bij een zielsgerichte approach, die oog heeft voor energieën en stralingen en inzicht biedt in zaken als overprikkeling, energieverlies en lichamelijke impact daarvan.