Artikelen, podcasts en video's over trauma
De Triunify Kennisbank bestaat uit een grote collectie van achtergrondartikelen, video's en afleveringen van de Innerlijk Leven Podcast.
Trauma
Je vindt hier de belangrijkste achtergrondartikelen en afleveringen van de Innerlijk Leven Podcast over trauma en hoe het persoonlijke en zakelijke levens beïnvloedt.
Ontdek alles over de integratie van trauma, leiderschap en ondernemerschap en krijg essentiële inzichten in hoe trauma een voedingsbodem kan worden voor persoonlijk en zakelijk succes. Met natuurlijk inzicht in de terminologie van trauma, posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en de diverse manieren om traumasporen te verwerken en blokkades te overwinnen.
Trefwoorden:
- Leiderschap en trauma
- Trauma bij leiders en ondernemers
- Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)
- Dissociatie
- Emotionele verwaarlozing
Over trauma en traumatherapie
Trauma is zo oud als de wereld en de afgelopen jaren is er in allerlei therapeutische benaderingen en coachingsmodellen steeds meer aandacht voor.
Transgenerationeel trauma: wat is het en hoe kan het genezen?
Transgenerationeel trauma is een vorm van trauma die wordt doorgegeven van de ene generatie op de andere. Leer meer over het verschijnsel van transgenerationeel, intergenerationeel of overerfd trauma in dit achtergrondartikel.
In de onderstaande podcast-aflevering leer je meer over overerfde trauma's en onder meer de lessen die wij leerden van Ruby Gibson - een dame die haar levenswerk heeft gemaakt van traumawerk onder de zogenaamde Native Americans.
Emotionele verwaarlozing in je persoonlijke en zakelijke leven
De wat beschuldigende term emotionele verwaarlozing suggereert bijna dat je vroeger niet te eten hebt gekregen. Emotionele verwaarlozing speelt echter een overgrote rol in bijna alle hardnekkige emotionele en psychische worstelingen en kan je ook zakelijk hard raken.
In de onderstaande podcast-aflevering leer je meer over wat ik weleens 'volksziekte nummer 1' noem.
Traumaverwerking met Brainspotting
In dit achtergrondartikel kijk ik met je naar wat trauma eigenlijk is, hoe Brainspotting gebruikt kan worden om trauma's te verwerken en hoe het eigenlijk staat met het wetenschappelijke onderzoek naar Brainspotting bij specifiek traumagerelateerde klachten en post-traumatische stress-stoornis (PTSS).
Brainspotting en EMDR: meer inzicht in de overeenkomsten en verschillen
Klanten en collega’s vragen mij regelmatig wat het verschil is tussen Brainspotting en Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR). Met meestal de vraag: welke is het beste? En wat zijn de voordelen en nadelen van Brainspotting en EMDR als je beide therapiemethoden vergelijkt? In dit artikel leg ik beide methodes naast elkaar.
Trauma in het bedrijfsleven
Uniek aan ons werk is dat wij traumawerk doen in de zakelijke markt. Daarom hebben we niet alleen oog voor de relatie van trauma met gezondheid en levenskwaliteit, maar ook voor de raakvlakken met ondernemerschap, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
Trauma als voedingsbodem voor groei en succes
Trauma is toch verschrikkelijk? Moet je dat in verband brengen met de zakelijke wereld en de psychologische mindsets die horen bij groei en succes? Lees dit artikel voor trauma in relatie tot leiderschap en de zakelijke markt - en wat er nodig is om traumasporen te vertalen tot bronnen van wijsheid en kracht.
Luister ook onderstaande podcast-aflevering om meer te horen over onze visie op Leiderschap en trauma.
Destructiviteit en trauma
Dit artikel gaat in op de relatie tussen trauma en destructiviteit. Met onder meer oog voor destructief leiderschap en de invloed daarvan op bedrijven en organisaties.
De ziel van trauma ('De Duivelse Drie')
Ben jij zelf ondernemer en herken jij traumasporen in je leven? Of geef je leiding aan een team of organisatie met verwondingen en destructieve patronen? Luister dan de onderstaande serie afleveringen uit de Innerlijk Leven Podcast. Het gaat namelijk om de kernprocessen van trauma en hoe die zich voortplanten in persoonlijke en zakelijke levens.
Eerst zien we dat trauma niet op zichzelf staat, als een soort eenmalige gebeurtenis, maar zich voortplant in een kettingreactie die we in vaktermen vaak wel de Chain of Trauma noemen. En natuurlijk is het nodig dat we die ketting doorbreken. Om meer inzicht in de kettingreacties en patronen van trauma te geven, maken wij gebruik van drie woorden die alledrie met een letter D beginnen: Darkness, Disconnectedness en Destructiveness. Samen ook wel 'de Duivelse Drie'.
Een eerste kennismaking met het fenomeen trauma levert op dat het heel vaak ongezien is of ongezien blijft. We zeggen in de volksmond ook wel: 'Het gebeurt achter gesloten deuren', of: 'Het kan het daglicht niet verdragen'. Op het verschijnsel dat traumasporen vaak het bewustzijn sluiten of overschaduwen richt het begrip Darkness zich.
Kijken we verder naar trauma zien we dat het de mens afsplitst, van zichzelf, van anderen en van het hogere. Diepe eenzaamheid en leegte worden vaak ervaren als gevolg, en daarom spreken we van Disconnectedness.
Tenslotte is er in traumatische gebeurtenissen altijd sprake van een grote intensiteit of kracht. In de onverwerkte manifestatie van trauma is echter vooral het negatieve aspect van kracht te zien: afbraak en vernietiging of zelfvernietiging. Dit staat ons in de weg om vrede en verbondenheid te ervaren. Daarom spreken we tenslotte ook van Destructiviteit (of 'Destructiveness').
Kom in contact
Spreekt ons werk je aan en heb je het vermoeden dat je tot onze doelgroep behoort? Voel je welkom om met ons in contact te komen!