Artikelen, podcasts en video's over leiderschap

Artikelen, podcasts en video's over leiderschap

De Triunify Kennisbank bestaat uit een grote collectie van achtergrondartikelen, video's en afleveringen van de Innerlijk Leven Podcast.


Leiderschap

Ontdek een krachtig en diepgaand perspectief op leiderschap, leiderschapsontwikkeling en executive coaching.


Leiderschapsontwikkeling moet tastbare resultaten opleveren, maar vraagt ook steeds meer menselijke vaardigheden en psychologisch inzicht. Het is onze overtuiging dat leiderschap in deze tijd in toenemende mate leiderschap van de ziel wordt.


Trefwoorden:

  • Persoonlijk leiderschap
  • Stakeholder Centered Coaching
  • Executive coaching
  • Narcisme
  • Leiderschap van de ziel
De essentie van Persoonlijk Leiderschap

Met het buzzwoord 'persoonlijk leiderschap' drukken zowel leiders als coaches en opleidingsinstituten vaak uit dat ze op zoek zijn naar een bepaalde manier van persoonlijke groei als basis voor je functioneren als leider.


Persoonlijk Leiderschap: de essentie in 3 stappen

Iedereen heeft het erover, maar wat is het nu eigenlijk? Persoonlijk leiderschap is een wat gedevalueerde term voor iets heel wezenlijks: het leven van een goed en vervullend leven en het realiseren van je belangrijkste doelen en ambities.


Coaching voor vrouwelijke leiders en ondernemers: de unieke uitdagingen.

Lees dit verdiepende artikel over leiderschap bij vrouwen. Met een psychologische duiding van de unieke uitdagingen die juist in vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap een grote rol kunnen spelen.


Met de bijbehorende podcast-aflevering:


Kernwaarden in je bedrijf of organisatie: voorbeelden en diepere betekenis

Kernwaarden: meestal wordt er over gepraat en vergaderd als er niks van terecht komt. Leer wat nodig is om de bezielde essentie van kernwaarden te ontdekken en te laten floreren in je leven, je organisatie en je bedrijf.


Moeten topleiders in psychotherapie?

In dit artikel neem ik je mee langs de belangrijkste leiderschapsvaardigheden en hoe deze zich verhouden tot de thematiek van 'zijn' en 'bestaan' - en de psychologische blokkades en traumasporen die je op dit gebied kunt hebben opgebouwd.


Natuurlijk hebben wij zo onze eigen visie op leiderschapsontwikkeling. Wij spreken wel over 'Leiderschap van de ziel'. Meer hierover hoor je in de onderstaande podcast-aflevering.


Marshall Goldsmith's Stakeholder Centered Coaching

Eén van de meest invloedrijke denkers op het gebied van leiderschapsontwikkeling is Marshall Goldsmith, auteur van bestsellers als 'What Got You Here Won't Get You There' en de ontwikkelaar van Stakeholder-Centered Coaching.


Marshall Goldsmith’s Stakeholder Centered Coaching

Ontdek de basis van Stakeholder Centered Coaching en de voordelen die het de bieden heeft voor leiderschapsontwikkeling en coaching van directieleden.


Feedforward, feed-up en feedback: uitleg en tips voor de praktijk

Feedforward is een door leiderschapsexpert Marshall Goldsmith bedachte term voor toekomstgerichte feedback-processen en de daarbij horende vraagstellingen en technieken. Het is relevant op persoonlijk vlak, maar ook in je team of organisatie als geheel. Bovendien vormt het een wezenlijk onderdeel van Stakeholder-Centered Coaching.


Het revolutionaire van Stakeholder-Centered werken is dat niet de directeur of bestuurder zelf centraal staat, maar juist de mensen die binnen de organisatie het meest direct met zijn of haar leiderschap te maken hebben. Kortom, de mensen die heel goed kunnen weten hoe de leider het doet!


Dit maakt dat het werken met Stakeholders een grote mate van duidelijkheid en meetbaarheid heeft. Maar het vraagt wel het nodige van de leider! Marshall Goldsmith spreekt van Courage, Humility en Discipline als sleutelfactoren voor succesvolle leiderschapsontwikkeling. In de onderstaande podcast-aflevering hoor je daar meer over.


Destructiviteit en narcisme in het bedrijfsleven


Destructief leiderschap

Leiderschap is een essentieel aspect van elke organisatie, maar niet alle vormen van leiderschap hebben een opbouwende en positieve uitwerking. Je kunt daarbij denken aan de zogenaamde toxic leaders; bestuurders en CEO's die door hun wangedrag een organisatie kunnen vergiftigen. Het kan ook zijn dat er een slechte bestuurscultuur is die niet op één persoon valt af te schuiven.


Narcisme in de boardroom

Er wordt veel gesproken over het stereotype van de narcistische CEO of de dominante directeur-bestuurder. Wij denken dat het belangrijk is om een genuanceerd onderscheid te maken tussen kracht, masculiniteit en narcisme.


In aansluiting daarop kun je onderstaande podcast-aflevering beluisteren.


Kom in contact

Behoefte aan leiderschapsontwikkeling voor jezelf of je team en is het geen optie om het oppervlakkig aan te pakken? Voel je welkom om met ons in contact te komen!