Burn-out

Waarom jij GEEN burn-out hebt


DIRK JAN VERSLUIS


Waarom een burnout meestal geen burnout is

Het kan je niet ontgaan zijn dat bijna iedereen weleens een burnout heeft gehad, en dat er een enorme industrie is ontstaan rond het fenomeen 'burnout'.


Evenals in de dieetindustrie heeft iedereen een unieke visie, een uniek aanbod en liefst zelf persoonlijke ervaring met wat allemaal wel en niet werkt.


En als je als coach of therapeut wilt ranken in Google: je kunt bij wijze van spreken niet om de burnout heen!


Er is ook iets met dat woord: mensen praten niet makkelijk over een depressie of over een verslaving, maar een burnout wordt zomaar genoemd. Enerzijds geeft het uitdrukking aan het totale opgebrand zijn en de crisis die je erin ervaart, anderzijds geeft het toch niet de lading van abnormaliteit en schaamte die je bij veel psychologische diagnoses wel tegenkomt.


En daarom praten mensen er makkelijk over, ook wanneer het eigenlijk geen burnout is maar een slopende huwelijkscrisis of een langdurige depressie.


Tel daarbij op dat burn-out sowieso een brede range aan symptomen kan bevatten en dat er ook in professionele en wetenschappelijke kringen nog het nodige debat bestaat over het scherpstellen van de oorsprong en aanpak van burn-out, en je begrijpt dat het in de praktijk niet moeilijk is om in een moeras te belanden.


Dit is wat er gebeurt wanneer je jouw burnout niet begrijpt

Ik zie vaak dat mensen maar wat aanmodderen. Ze nemen wel een paar maanden rust maar herstellen niet echt, komen er nooit achter wat er nu precies aan de hand was en houden maanden tot zelfs jarenlang de krassen en de restverschijnselen over.


Belangrijker nog: de burn-out was dan vooral een onderbreking of discontinuïteit in hun leven maar heeft veel te weinig echte verandering gebracht. Behalve misschien het besef van feilbaarheid en kwetsbaarheid, of de angst het nog eens te kunnen krijgen. De oorzaken en in stand houdende factoren persoonlijk en in werk of organisatie blijven feitelijk ongezien.


Zonde van de tijd, de energie en ook het geld (Google maar wat een burn-out van 5 maanden in loondienst kost, en voor ondernemers hoef ik het niet eens uit te rekenen).


Vaak zien we dat mensen het hele cirkeltje een paar jaar later nog eens over doen.


Hoe je veel beter wordt van je burnout!

Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn: met een goede aanpak kan een burn-out een genadige interventie in je leven zijn, waar je absoluut een beter mens van wordt!


Dit is wat belangrijk is:


Stop met kwantitatief (teveel stress, te weinig ontspanning) te denken over burnout: negen van de tien keer gaat het niet om te hard werken, maar om onopgeloste persoonlijke shit die onder de waterspiegel zit. De burn-out dwingt het boven water (en natuurlijk gaat dat met klachten gepaard).


Stop met of/of denken: laat de hele discussie of het psychisch, fysiek of werkgerelateerd los. Sta open voor de mogelijkheid dat het en/en is: elke serieuze gezondheidsklacht heeft een lichamelijke en geestelijke component en persoonlijke thematiek komt ook in je werk naar voren.


Stop te denken in termen van 'ervan af komen'. Die burnout herstelt het evenwicht in je leven en in je ecosysteem, door jou te dwingen onder ogen te komen wat je jarenlang niet gezien hebt of niet hebt willen zien. Misschien moet je wat heel anders gaan doen, ben je leeggelopen op je leven of komt er ruimte voor een enorme stap in je innerlijke ontwikkeling.


Crisis geeft altijd wrijving, en wrijving geeft warmte, groei en expansie!


Wij kunnen helpen!

Spreekt het bovenstaande jou aan, begrijp je dat er een serieuze transformatie in je leven nodig is en ben je niet van de halve oplossingen?


Kom dan met ons in gesprek!